Razmislite pre nego što ih kupite: Ova sredstva za čišćenje su opasna po zdravlje

Vesti 25.03.2023 17:00 0

Proleće je vreme generalnog čišćenja naših domova. Međutim, ne dozvolite da čišćenje utiče na vaše zdravlje zbog proizvoda koje koristite.

čišćenje

Shutterstock

Mnogi proizvodi za čišćenje sadrže toksine i štetne sastojke koji mogu da izazovu napade astme,alergijske reakcije, i da utiču na reproduktivno zdravlje.

Sredstva za čišćenje pećnica

Studija iz 2017. objavljena u časopisu Clinical Toxicology otkrila je da slučajno gutanje sredstava za čišćenje pećnica obično dovodi do povraćanja, bolova u stomaku i iritacije grla, dok direktan kontakt sa kožom izaziva opekotine. Pored toga, udisanje sredstava za čišćenje pećnica dovodi do respiratornih problema, uključujući bol u grudima, stezanje i kašalj. Piter Majkl, zdravstveni savetnik i glavni medicinski službenik u VUE-u ističe da sredstva za čišćenje pećnica sadrže niz hemikalija, uključujući i amonijak, koji može da bude štetan po vaše zdravlje. "Ove hemikalije mogu izazvati iritaciju kože i očiju i iritirati respiratorni sistem ako se udišu. U teškim slučajevima, sredstva za čišćenje pećnica mogu da izazovu hemijske opekotine kože i očiju, što dovodi do ozbiljnih respiratornih problema", dodaje on.

Izbeljivač

Izbeljivač se vrlo često koristi u različite svrhe u domaćinstvu, od sterilizacije do uklanjanja mrlja. Međutim, izbeljivač sadrži hemijsko jedinjenje zvano natrijum hipohlorit za koje je utvrđeno da izaziva iritaciju, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, otežano disanje, glavobolju i kašalj kada se udiše, prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu Environmental Analysis Health and Toxicology. "Izbeljivač je uobičajen proizvod za čišćenje u domaćinstvu koji može da izazove respiratorne probleme, posebno kada se koristi u slabo provetrenim prostorima. Isparenja izbeljivača mogu da iritiraju oči, nos i grlo, što dovodi do zviždanja, kašlja i kratkog daha. Izbeljivač takođe može da izazove hemijske opekotine kože i očiju ako se ne koristi pravilno", dodaje on.

Osveživači vazduha

Važno je da uvek čitate etikete i sledite uputstva o proizvodima za čišćenje kako biste smanjili rizik od štete po zdravlje. Pored toga, prirodni proizvodi za čišćenje mogu biti sigurnija i zdravija alternativa tradicionalnim proizvodima za čišćenje. "Mnogi osveživači vazduha sadrže isparljiva organska jedinjenja (VOC) koja mogu da iritiraju oči, nos i grlo i izazovu glavobolje, vrtoglavicu i mučninu. Dugotrajno izlaganje VOC-ima takođe može da poveća rizik od određenih zdravstvenih problema, kao što su astma, alergije i respiratorne bolesti“.

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading