Da li su OPASNI po zdravlje DEZODORANSI koje svakodevno koristimo? Farmaceutkinja Marijana dala objašnjenje

Vesti 27.03.2023 18:20 2

U RTS Ordinaciji farmaceutkinja Marijana Milosavljević govorila je na temu štetnosti dezoodoranska koje svakodevno koristimo

Da li su OPASNI po zdravlje DEZODORANSI koje svakodevno koristimo? Farmaceutkinja Marijana dala objašnjenje

Shutterstock

 

Toplo vreme je pred nama, a samim tim i veće šanse da se brže znojimo. Nije tajna da danas mnogi ljudi biraju dezodorans po mirisu, ne gledajući šta sadrži i da li zapravo nanosi više štete nego koristi. Da li znate koji je dobar za vaš organizam i da možete da napravite odličnu, a zdravu zamenu kod kuće? O tome je u RTS Ordinaciji govorila Marijana Milosavljević, farmaceut i specijalista kozmetologije.

Na pitanje šta dezodorans ne treba da sadrži da bi bio dobar za našu kožu, Marijana je odgovorila:

- Moramo da napravimo razliku šta je dezodorans, a šta je antiperspirans. Antiperspirans je nešto što sprečava znojenje i njegovo dejstvo može trajati 48 sati, a trebalo bi da se nanosi na čistu kožu. On blokira znojne žlezde, ako se više znojite, njegovo dejstvo će biti kraće. Dezodorans je tu da spreči stvaranje neprijatnih mirisa i da ugodan miris - rekla je.

Da li su opasne soli aliminijuma koje možemo pronaći u kupovnim dezodoransima?

- Soli aluminijuma stvaraju talog na površini znojnih žlezda. Kada se napravi talog, one ne mogu da prodru dublje u naš organizam. Postoje istraživanja koja govore da se on nalazi u nekim tumorskim tkivima, ali postoje i istraživanja koja kažu da se nalazi i u zdravom tkivu dojke. Ono što stoji je da je i dalje dozvoljen za upotrebu i još uvek nije zabranjen. Bez zabrane ne možemo govoriti da je opasan - objasnila je farmaceutkinja.

Soda bikarbona može da neutrališe neprijatne mirise, otkrila je Marijana.

- Soda bikarbona reguliše pH vrednost ispod pazuha, a kada se reguliše pH vrednost bakterije ne mogu da se razmnožavaju. Ne utiče na količinu znoja, više na stvaranje neprijatnih mirisa, ali to će kod nekoga funkcionisati, a kod nekoga neće - objasnila je.

Komentari (2)
Loading
fm
28.03.2023 07:54

Funkcioniše sodabikarbona. Nanosim je već deceniju i osećam se bezbedno.

fm
28.03.2023 07:54

Funkcioniše sodabikarbona. Nanosim je već deceniju i osećam se bezbedno.