Novi KORONA simptom: Da li ste čuli za "KOVID UVO", evo o čemu se radi i da li je OPASNO po život

Andrea Orlandić Vesti 24.11.2021 10:57 0

Pored mnogih opasnih simptoma koje izaziva korona virus, dodaje se još jedan - takozvano kovid uho

Novi KORONA simptom: Da li ste čuli za "KOVID UVO", evo o čemu se radi i da li je OPASNO po život

Pexels

Naime, nakon što su stručnjaci utvrdili da zaraženi ovim virusom ili oni koji su ga čak i preležali mogu da pate od kovid prstiju ili kovid ruke, sve je više informacija da kod obolelih može doći i do problema sa ušima, piše "IFL Science".

Pacijenti koji su bili zaraženi opakim virusom, SARS-CoV-2, prijavili su smetnje sa sluhom poput delimičnog gubitka sluha i zujanja u ušima. Pored toga, neki su takođe i prijavili poteškoće sa ravnotežom, što je posledični simptom kada nešto nije u redu sa ušima.

Da bi se utvrdilo da li korona virus zaista može da ima uticaj na naš sluh, sprovedena je mala studija na 10 kovid pacijenata koji su prijavili probleme sa ušima.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Communications Medicine", a kako bi bilo još verodostojnije, istraživači su takođe posmatrali i kako virus utiče na uši i ušni kanal miševa-

Rezultat je pokazao da naše tkivo uva jeste dom ACE2 receptorima koji su već prepoznati kao ulazna tačka za SARS-CoV-2 patogen. Takođe, dolaze u kompletu sa enzimima TMPRSS2 i FURIN, kofaktorima koji su potrebni za uspešni ulazak virusa. U našim ušima postoje i takozvane Švanove ćelije, još jedan faktor koji SARS-CoV-2 "voli", a sve zajedno predstavlja veliki rizik za razvijanje Kovida-19.

- Dokazali smo da ćelije unutrašnjeg uva kod čoveka, ali i miševa, imaju molekularnu mašineriju koja omogućava ulazak virusu. Dalje smo dokazali da SARS-CoV-2 može da inficira specifične tipove ćelija unutrašnjeg uva kod čoveka. Naši nalazi sugerišu da infekcija unutrašnjeg uva može da bude osnova problema sa sluhom i centrom za ravnotežom kod kovid pozitivnih pacijenata - rekli su autori studije.

Međutim, pošto je u studiji učestvovali samo 10 pacijenata, kovid uho još uvek nije dovoljno ispitano da bi moglo da se generalizuje, ali u ovoj grupi simptomi kod svih učesnika bili su slični, a uključivali su gubitak sluha koji se kretao od intezivnog do umerenog, vrtoglavicu i zujanje u ušima.

Komentari (0)
Loading