Šta uopšte znači ukoliko su brojke SKOČILE: Da li je KORONA ukoliko je povišen D DIMER?!

Najžena Vesti 24.11.2021 19:15 0

Šta je D-dimer, šta pokazuje i zašto je posebno važan, kada utvrđujemo postojanje simptoma određene bolesti, a naročito prisustvo korona virusa u krvi, objašnjava medicinski biohemičar

Šta uopšte znači ukoliko su brojke SKOČILE: Da li je KORONA ukoliko je povišen D DIMER?!

Alo

Jedan od veoma bitnih parametara koji se testira kod utvrđivanja kovid-19 infekcije kroz analizu krvi jeste D-dimer.

Šta je D-dimer, šta pokazuje i zašto je posebno važan, kada utvrđujemo postojanje simptoma određene bolesti, a naročito prisustvo korona virusa u krvi, objašnjava medicinski biohemičar, mr ph. Sonja Šuput.

D-dimer je razgradni produkt fibrina. A fibrin je protein koji izgrađuje krvni ugrušak, tako da što je izmerena vrednost D dimera u uzorku krvi pacijenta viša, veća je i količina prisutnog fibrina - kaže za Telegraf  Sonja Šuput medicinski biohemičar.

Ona objašnjava da se povišene vrednosti D-dimera viđaju u fiziološkim ( trudnoća ) i patološkim stanjima ( tromboza, maligne bolesti, trauma, sepsa, postoperativno ).

Novi KORONA simptom: Da li ste čuli za "KOVID UVO", evo o čemu se radi i da li je OPASNO po život

Najveći značaj ima određivanje D-dimera kod sumnje na postojanje tromba. D-dimer je parametar koji ima takozvanu negativnu prediktivnu vrednost što znači da ako pacijent ima vrednost D-dimera u okvirima referentnih vrednosti, kod njega možemo sa sigurnošću isključiti postojanje tromboze u tom trenutku - navodi sagovornica

Mr Šuput ističe da je kovid-19 kompleksna bolest kod koje može postojati i poremećaj koagulacije, izazvan patološkim procesima u krvnim sudovima, pa se vrlo često kod ovih pacijenata određuje i vrednost D-dimera.

Nazalost, D-dimer je nespecifičan parametar i pozitivni reaktant “akutne faze” što znači da može da ima povišene vrednosti u bilo kojoj akutnoj situaciji, a kovid -19 je svakako bolest koja se karakteriše akutnom fazom, pa se na osnovu njegove povišene vrednosti ne može sa sigurnošću zaključiti o kakvom je poremećaju reč - navodi Šuput.

Beli TERMOS je UVEK pored njega: Mnogi se pitaju šta to pije Vladimir Putin, OVAJ ČAJ sadrži 24 biljke!

Ona ističe da kod kovid -19 infekcije povišene vrednosti D-dimera mogu ukazati na lošiju prognozu i ozbiljniji tok bolesti i to je razlog zašto se vrednost D-dimera određuje kod ovih pacijenata.

Vrednosti D-dimera kod pacijenata koji imaju Covid 19 infekciju se kreću u širokim rasponima. Povišena vrednost sama po sebi ne znači mnogo ali je svakako treba pratiti. Ono što može da ukaže na pogoršanje bolesti je nagli skok vrednosti D-dimera kod pacijenata kod kojih je do tada bio normalan ili umereno povišen, a sve u skladu sa godinama starosti pacijenta - dodaje mr Šuput.

Ona naglašava da je najvažnije je da ordinirajući lekar tumači rezultat D-dimera uz rezultate svih ostalih diganostičkih procedura i nalaze do kojih je došao pregledom pacijenta.

- Ono što dodatno otežava situaciju kada je tumačenje vrednosti D-dimera u pitanju su i brojni uticaji koji se mogu desiti u preanalitičkoj fazi laboratorijskog ispitivanja odnosno tokom uzimanja uzorka krvi, transporta i obrade tog uzorka. Zato svaki rezultat koji nije u skladu sa kliničkom slikom pacijenta treba proveriti određivanjem D-dimera u novom uzorku krvi - kaže Šuput.

Ona objašnjava da kod kovid- 19 infekcije umereno povišene vrednosti D-dimera mogu samo biti znak akutne faze bolesti.

Vrednosti D-dimera koje su višestruko uvećane u odnosu na gornju granicu referentnih vrednosti, ukazuju na verovatno postojanje patoloških procesa vezanih za endotel krvnih sudova i mogući nastanak tromboze. Ordinirajući lekar mora da proceni da li je kod takvih pacijenata potrebno uvesti antikoagulantnu terapiju - kaže biohemičar, mr Šuput.

Ona naglašava da je ovo najvažnija uloga određivanja D-dimera kod pacijenata sa kovid- 19 infekcijom.

Naravno, za donošenje kvalitetnog i ispravnog kliničkog zaključka na osnovu izmerene vrednosti D-dimera, potrebno je znati i uzeti u obzir sve faktore o kojima smo ovde govorili. Takođe, postoje brojne metode određivanja D-dimera pa je teško porediti rezultate dobijene u različitim laboratorijama. Zato savetujemo pacijentima da vrednosti D-dimera uvek budu određivane u istoj laboratoriji - ističe Šuput.

Ona poručuje da pacijenti ne bi trebalo samoinicijativno da se podvrgavaju testiranju D-dimera, kao ni da donose zaključke o svom stanju i potrebnoj terapiji na osnovu dobijenih vrednosti.

Komentari (0)
Loading