JEDNA STVAR JE JAKO VAŽNA Evo kako da smršate, a da vam se KILOGRAMI ne vrate?!

Najžena Vesti 26.11.2021 14:03 0

Ako želite da skinete kilograme bez čuvenog jo-jo efekta, zaboravite na instant dijete i gladovanje

JEDNA STVAR JE JAKO VAŽNA Evo kako da smršate, a da vam se KILOGRAMI ne vrate?!

unsplash.com

Nutricionisti smatraju da je najzdravije gubiti od pola do kilogram nedeljno. Dijete ne bi smele da štete zdravlju, važno je slediti nekoliko osnovnih saveta.

Visokokaloričnu hranu zamenite onom sa manje kalorija i jedite više voća, povrća, nerafinisanih ugljenih hidrata, a loše masti zamenite dobrim. Osim toga, važna je fizička aktivnost, a u ovim uslovima izolacije to može biti kraća šetnja, lagano trčanje u mestu ili brzi hod u mestu.

Probajte da svoje jelovnike upravljate prema ovim režimima ishrane.

16:8 dijeta

Režim dijete 16:8 kreiran je oko pravila da se 16 sati u svakom danu posti, dok se u ostalih osam sati mogu rasporediti manji obroci. Raspored pravite sami, u zavisnosti od toga kad započinjete s jelom.

Ako doručkujete oko 9 sati, onda ćete poslednji obrok imati u 17 sati, dok kasniji jutarnji obrok, oko 12 sati, znači da će večera biti u 20 sati. Kada ste na ovom režimu, poželjno je piti nezaslađen čaj ili vodu. U razdoblju od osam sati, kad je hrana dopuštena, savetuju se lagani i zdravi obroci, uz povremeno uživanje u omiljenim poslasticama.

Dijeta od 1.200 kalorija

Cilj ove dijete jeste upravo unos 1.200 kalorija dnevno. Konzumacijom manje kalorija naše telo pribegava sagorevanju masti, što kao posledicu ima mršavljenje. Ova dijeta najprikladnija je za osobe koje žive neaktivnim načinom života i možda im nije potrebno preporučenih 2.000 kalorija dnevno. Dijeta podrazumeva tri obroka dnevno uz dve obavezne užine, tako da nema gladovanja i odricanja. Uz dijetu je neophodno da pijete 1,5 do 2 litra vode.

Daš dijeta

Ovaj tip ishrane stručnjaci su osmislili kao sredstvo borbe protiv visokog krvnog pritiska. Doktori je preporučuju svima koji imaju hipertenziju ili problem s visokim krvnim pritiskom jer smanjuje rizik za oboljenje od drugih kardiovaskularnih bolesti. Daš (engl. DASH - Dietary approaches to stop hypertension, dijeta protiv hipertenzije) dijeta bazira se na voću, povrću, žitaricama od celog zrna, nemasnog mesa, a najvažnije odlike ove dijete jesu smanjen unos soli, šećera, masnoća i crvenog mesa.

Zbog svega toga stručnjaci je ocenjuju kao tip ishrane koji je pogodan i za one koji nemaju problema s pritiskom, nego žele da oslabe na zdrav način. U ovoj dijeti ne smete dnevno pojesti više od kašičice soli, a dnevno provedite bar pola sata u šetnji ili laganim vežbama. 

Komentari (0)
Loading