Nutricionistkinja Veroslava Stanković objašnjava koju GREŠKU većina pravi za vreme posta: Evo kada treba da ODUSTANETE!

Vesti 28.11.2021 08:30 0

Danas počinje zimski post koji će trajati sve do Božića

Nutricionistkinja Veroslava Stanković objašnjava koju GREŠKU većina pravi za vreme posta: Evo kada treba da ODUSTANETE!

Printscreen/Youtube

Povodom ovog posta specijalistkinja za ishranu i farmakološkinja dr Veroslava Stanković objasnila je zašto ljudi upadaju u stanje "panike" na samom početku posta, u Juratnjem programu na "RTS-u".

Kako doktorka ističe ljudi upadnu u paniku jer se plaše da će biti gladni, da neće znati šta da jedu. Baš zbog ovoga, dr Stanković ističe da bi pre početka posta svi trebalo dobro da razmisle da li da počinju ili ne.

- Zašto želite da postite? Post je uzdržavanje pre svega od loših misli, hrana ide usput uz to. Ako niste spremni, onda ne treba da postite - rekla je ona i dodala da post jeste stresan jer mnogi upadaju u psihološke zamke, zbog umanjene količine hrane koja se konzumira u ovom periodu.

Doktorka je takođe ocenila da zimski post nije toliko "strašan" kao Uskršnji jer nema toliko dana na vodi.

Post na vodi

- Mogu da se prave potaži, odlični su, ne samo bareno povrće koje ljudi ne vole, jer im izaziva psihološki momenat da će biti gladni. Uzmite hleb uz to, može potaž da se pravi od graška, tikve, od namirnica koje imaju malo više šećera, da se ne bi došlo do preterane gladi - kazala je doktorka.

Prekinite post u ovom slučaju

- Pre svega, naše misli će nam to pokazati. Ako krenemo s nervozom i lošim mislima znamo da imamo problem. Onda treba prekinuti post, i što sveštenstvo kaže, ljudi koji imaju zdravstveni problem, deca i trudnice, trebalo bi da izbegavaju post. Stvarno zavisi, deca ne bi trebalo da poste, njima je neophodno meso kao i ljudima koji imaju teške oblike anemije. Čak i za trudnice nije toliko strašno, one će nadoknaditi ribom i mahunarkama kao što je pasulj. Ali treba se konsultovati ponekad sa doktorom ako ima zdravstvenih problema - zaključila je ona.

Komentari (0)
Loading