OŽILJCI o kojima i sada bruji Srbija: Dr Borić obrašnjava ZAŠTO su žene SPALJENE "Plasma pen" tretmanom i šta je ključno da vas NE PREVARE

Vesti 29.11.2021 19:00 0

Poslednjih meseci svedoci smo zastrašujućih fotografija unakaženih žena iz Srbije i regiona koje kruže društvenim mrežama, postoje ključne stvari u vezi sa tim, o kojima treba voditi računa

OŽILJCI o kojima i sada bruji Srbija: Dr Borić obrašnjava ZAŠTO su žene SPALJENE "Plasma pen" tretmanom i šta je ključno da vas NE PREVARE

Printscreen/Instagram

 

Na našem tržištu pre nekih sedam godina su se pojavili aparati koji koriste plazma tehnologiju za različitu primenu na koži. 

Šta to ustvari znači?

Željka Borić doktor stomatologije i sertifikovani lekar neinvazivne estetske medicine nam je objasnila kako funkcioniše taj aparat i na koji način se pravilno njim rukovodi:

- Aparat poseduje jednu malu sondu koja u maloj udaljenosti od površine kože iz sebe pušta plazma zrake koji jonizuju vazduh (nešto slično zagrevanju) između površine kože i nastavka i samim tim dovodi do skupljanja i zatezanja kože.

Taj topli vazduh dovodi do mikro oštećenja površine kože

- Ta mikro oštećenja kože organizam prepoznaje i kreće u regeneraciju, tj. reparaciju tkiva. Tako da je "Plasma pen" našao upotrebu, ne samo u estetetici, nego i u različitim granama medicine, kao što su: stomatologija, oftamologija, ginekologija, mikrohirurgija - objašnjava doktorka Borić.

OŽILJCI o kojima i sada bruji Srbija: Dr Borić obrašnjava ZAŠTO su žene SPALJENE

Printscreen/Instagram

 

 

Zbog čega je "Plasma pen" tretman kod nas došao na loš glas?

- Svesni smo da su zbog velike upotrebe interneta i besplatne reklame mnoge stvari postale lako dostupne za šire mase. Tako su i sami aparati "Plasma pena" različitog cenovnog ranga, samim tim i različiti kvaliteti aparata se nalaze na našem tržištu i lako je dostupno ljudima koji nisu obučeni i nisu stručno radili sa njim.

Pored smanjivanja nosa, radili su reoblikovanje brade, ugla vilice, podizanje grudi, čak su spaljivali i neke malignitete na koži. Osim velikih oštećenja, ništa od tih tretmana ne može dovesti do rezultata.

Šta pacijenti treba da znaju pre bilo kog zahvata?

- Pacijenti željni brze promene izgleda, koja usput neće mnogo da ih košta, lako nasedaju na neke reklame i velike popuste, kao i na slike "pre" i "posle", gde su slike najčešće fotošopirane. Nažalost, na meti lažnih "estetičara" najčešće su mlade devojke koje žele da na što brži način promene svoj izgled. 

Zbog čega je došlo do problema kada su nestručne osobe radile "Plasma pen" ženama i na taj način im spalile kožu i ostavile trajne ožiljke?

- Samo izvođenje procedure izvodile su nestručne osobe koje nisu kvalifikovane za rad sa aparatom. Preveliko doziranje energije iz aparata, prevelika blizina kože može da dovedo do oštećenja dubljih struktura kože, opekotina drugog i trećeg stepena, koju kao posledice imaju trajno oštećenje kože, tj. stvaranje ožiljaka. Osobe koje su koristile aparat nisu bile nimalo edukovane. 

Da li se ikada mogu oporaviti osobe koje su dobile duboka oštećenja i ožiljke?

- S obzirom da je tu u pitanju odumiranje tkiva, te osobe su na kraju morale da završe na plastičnoj hirurgiji da bi mogle da spasu kožu i da se oporave od samih tih posledica. Tu su u pitanju veliki broj ponovljenih tretmana. Naravno, koža im više nikada neće biti ista.

Koje su dobrobiti "Plasma pen" tretmana u odnosu na operativni zahvat ako ga stručno lice sprovodi?

- "Plasma pen" tretman je pronašao veliku primenu u novoj grani hirurgije, u softhirurgiji, što znači da je manje invazivan proces, gde se određene procedure izvode sa različitim aparatima, a na taj način je sprečeno nepotrebno uvođenje pacijenta u opštu anesteziju, operativni tok, kao i oporavak pacijenta posle intervencije.

Za šta se najčešće primenjuje "Plasma pen" u estetskim svrhama?

- "Plasma pen", odnosno Plasma lift aparati se koriste za uklanjanje sitnih nepravilnosti, podizanje i zatezanje kože, bez rezova, krvi i ožiljaka. Koriste se u uklanjanju sitnih bora, manjih bradavica, manjih masnih tkiva...

Najčešće se koristi za zatezanje gornjih očnih kapaka, jer je oporavak dosta kraći od operativnog zahvata.

Kako izgleda procedura "Plasma pen" tretmana?

- Pre same procedure pacijentu se nanosi anestetska krema koja služi da ublaži sve neprijatnosti koje se mogu javiti tokom tretmana, iako su one jako slabe, u pitanju je blago peckanje. Zatim se na određenoj regiji aparatom kreće sa tretmanom, gde je jako važno da aparatom rukovodi edukovani lekar ili strukovni estetičar - kozmetičar.

Kako izgleda oporavak nakon tretmana?

- Oporavak posle tretmana je kratkotrajan. Obično se posle 48, odnosno 72 sata javlja crvenilo, blagi otok i pojavljuju se sitne kratse nalik na ubod igle, koje spontano prolaze.

Koliko traju rezultati?

- Rezultati mogu da traju jako dugo, ali i to zavisi od kvaliteta kože i ne može se smatrati kao potpuno trajno rešenje. Nakon tretmana koža je zategnuta, lepša na dodir, u tom slučaju dolazi do stvaranja novog kolagena i elastina i dolazi do poboljšanja kvaliteta kože.

Šta savetujete osobama koje žele da urade ovakav tretman?

- Ne verujte svemu što vidite kao reklamu na društvenim mrežama. Potrebno je otići na konsultacije kod lekara koji će dati svoje stručno mišljenje. Ne treba se lepiti na velike popuste kad su ovakvi zahvati u pitanju, obično su to veliki mamci za klijente. Preporuka je da se pre bilo kakve intervencije uklanjanja bilo čega sa kože, uradi detaljan dermatološki pregled - Kaže dr Željka Borić za Naj ženu.

 

Komentari (0)
Loading