Da li DECA treba da prime TREĆU dozu vakcine? Direktorka BATUTA dala odgovor na pitanje koje zanima sve RODITELJE u Srbiji

Vesti 29.11.2021 10:31 0

- Trenutno nigde u svetu nije praksa decu vakcinisati trećom dozom. Deca primaju dve doze samo i do daljnjeg ostaje tako - navodi za RTS direktorka Batuta, Verica Jovanović

Da li DECA treba da prime TREĆU dozu vakcine? Direktorka BATUTA dala odgovor na pitanje koje zanima sve RODITELJE u Srbiji

Printscreen/RTS

Gostujući u Jutarnjem dnevnuku na RTS-u, direktorka Verica je navela da u Srbiji je mali broj dece vakcinisan, ali će se nastaviti i dalje vakcinacija mladih od 12-18 godina.

- Same vakcine protiv kovida 19 štite, prema tome u našoj zemlji se nastavlja vakcinacija dece uzrasta u ovom trenutku od 12 do 18 godina i taj proces naravno napareduje budući da vakcine štite i da se ostvaruje zaštita od infekcije koja je se prenosi kontaktom i koja svakako može da se spreči dobijanjem vakcine - objašnjava Jovanovićeva.

Treća doza i dalje nije praksa kod nas u Srbiji, ali ni nigde u svetu.

- Dakle, deca su vakcinisana sa dve doze i to do daljeg ostaje tako - ističe Jovanovićeva.

"Neposredna nastava u svim školama u Srbiji" 

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navodi da podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

- Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da đaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave - navodi Jovanovićeva.

Dodaje da se epidemijska situacija prati svakog trenutka i da će se u skladu s tim donositi odluke.

- U saradnji sa Ministarstvom prosvete, naša Radna grupa, odnosno tim za škole kontinuirano prati epidemijsku situaciju kako po školama, tako i po okruzima. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena u pojedinim odeljenjima i razredima, škole su toliko već i naviknute i obučene da se ta vrsta nastave organizuje u skladu sa potrebama - navodi direktorka Instituta "Batut".

"Novi soj omikron nije ušao u Srbiju"

Govoreći o novom soju virusa omikron otkrivenom u Južnoj Africi navodi da on nije ušao u Srbiju.

- Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Prema tome iz tog razloga postoji jedna velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju - ističe Jovanovićeva.

Komentari (0)
Loading