Da li TRUDNICE treba da se VAKCINIŠU? Naučnici konačno dali JASAN odgovor na pitanje oko kojeg žene imaju najviše DILEMA

Ž. T. Vesti 30.11.2021 12:20 0

Agencija za zdravstvenu bezbednost u Velikoj Britaniji iznela je u javnost rezultate poslednje analize istraživanja o bezbednosti vakcine. Njihov zaključak je jasan "Vakcine su u trudnoći potpuno bezbedne".

Da li TRUDNICE treba da se VAKCINIŠU? Naučnici konačno dali JASAN odgovor na pitanje oko kojeg žene imaju najviše DILEMA

Shutterstock

Nema jasnih dokaza koji bi išli u prilog činjenici da vakcina protiv Kovida može izazvati komplikacije u trudnoći.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost u Velikoj Britaniji iznosi podatke o skoro izjednačenoj stopi prevremenih porđaja i mrtvorođenih kod vakcinisanih i nevakcinisanih.

U ponudi su vakcine: Fajzer BioNtek ili Moderna, a istraživanje je vršeno u periodu između aprila i avgusta. U pomenutom periodu 22 % trudnica primilo je bar jednu dozu.

Statistika

Između januara i avgusta stopa mrtvorođenih bila je oko :

 - 3,35 na 1000 vakcinisanih žena 

 - 3,6 na 1000 nevakcinisanih žena

Udeo beba male porođajne težine bio je:

- 5,28 % među vakcinisanim ženama 

- 5,36 % među nevakcinisanim ženama

Procenat prevremenih porođaja:

- 6,51 % među vakcinisanim ženama 

- 5,99 % među nevakcinisanim ženama

Iako statistika, kada je reč o prevremenim porođajima ide u prilog nevakcinisanim, iz agencije stiže i objašnjenje.

Naime, trenutno je najveći broj vakcinisanih trudnica u poznijem životnom dobu.To su najčešće žene u kasnim tridesetim, četrdesetim, čak i pedesetim godinama. To je period kad prirodno raste rizik od komplikacija i prevremenog porođaja.

S druge strane, istraživanja pokazuju da se žene zaražene kovidom, u toku porođaja suočavaju sa dramatičnim komplikacijama. Jednoj od pet rođenih beba, čije su majke u trenutku porođaja bile zaražene bila je neophodna intezivna nega. Stopa mrtvorođenih beba takođe je veća u odnosu na majke koje u trenutku porođaja nisu bile zaražene Kovidom.

Rezultati ohrabrujući

Čelni ljudi iz agencije za zdravstvenu bezbednost u Velikoj Britaniji tvrde da su nove informacije izuzetno ohrabrujuće. Svaka trudnica bi trebalo da izabere postupak imunizacije, jer je to najbolji način da zaštiti svoje dete i prevenira potencijalne opasnosti.

U ovom periodu raste broj vakcinisanih trudnica, a ostaje nada da će odaziv biti još veći.

 

 

Komentari (0)
Loading