Zbog ovoga DEMENCIJA nas "čeka iza ćoška": Ovih PET namirnica svako ima u KUHINJI, a uništavaju naš MOZAK!

Vesti 30.11.2021 12:48 0

Da, da, postoji hrana koja i te kako negativno utiče na naše pamćenje

Zbog ovoga DEMENCIJA nas "čeka iza ćoška": Ovih PET namirnica svako ima u KUHINJI, a uništavaju naš MOZAK!

Shutterstock

Bez obzira koliko imate godina, nikada nije kasno da uvedete neke promene u ishrani koje mogu podosta da poboljšaju i čak unaprede vaše zdravstveno stanje.

Iako zvuči možda neverovatno, doktorka Uma Naido, koja je specijalizovana za ishranu i proučava bakterije u crevima i metaboličke procese, kaže da postojeće studije pokazuju da postoji šansa da se smanji mogućnost demencije ako se izbegava određena hrana koja negativno utiče na creva i fokus.

- To su namirnice koje ja lično izbegavam upravo zato što podstiču upale i uništavaju zdravlje mozga.

Šećer

Iako mozak dobija energiju preko glukoze, ishrana koja uključuje mnogo šećera može dovesti do prekomerne količine glukoze u mozgu što zauzvrat može dovesti do problema sa pamćenjem i gubitka plastičnosti u hipokampusu - delu mozga koji kontroliše memoriju.

Kolači i gazirana pića su često puni dodatog šećera i zato ih treba izbegavati. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da dnevni unos šećera bude manji od 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa kada su u pitanju deca, ali i odrasli. Dakle, ako unesemo 2000 kalorija dnevno, do 200 kalorija bi trebalo da potiče od šećera. 

Pržena hrana

Krompir, riba ili pržena piletina su mnogima omiljena hrana, ali kada je u pitanju zdravlje mozga, ipak bi bilo neophodno smanjiti unos pržene hrane. Jedno istraživanje je pokazalo da je ishrana bogata takvom hranom povezana sa lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao da leži u tome što ovako pripremljena hrana može izazvati zapaljenske procese koji će oštetiti krvne sudove koji hranljive materije vode do mozga, prenosi "Ordinacija.hr".

Ugljenihidrati

Iako hleb i testenina nemaju slatki ukus, telo ih i dalje prerađuje na veoma sličan način kao i šećere. To znači da oni takođe mogu povećati rizik od depresije.

Ne morate potpuno eliminisati ugljene hidrate iz  ishrane, ali morate paziti koje jedete. Ugljeni hidrati boljeg kvaliteta su u stvari cela zrna, namirnice pune vlakana i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje treba da jedete manje su krompir, beli hleb i beli pirinač.

Alkohol

Dok alkoholna pića mogu nakratko da oslobode stres iz svakodnevnog života, konstantna konzumacija i dalje može dovesti do problema.

Profesorka i naučnica na Francuskom institutu za zdravlje i istraživanje, Arčana Sing-Manu, pratila je 23 godine 9.000 ljudi kako bi potvrdila šta alkohol radi mozgu. Rezultati pokazuju da ljudi koji piju alkohol ili koji piju više od 14 pića nedeljno imaju veći rizik od razvoja demencije u poređenju sa onima koji su ga pili umereno.

- Alkohol ne treba konzumirati da biste zaboravili brige, a svakako ga ne treba često piti.

Nitrati

Koriste se da bi hrana duže trajala ili da bi se poboljšala boja, a njihova konzumacija može biti povezana sa depresijom. Jedna nedavna studija pokazala je kako nitrati mogu da promene stanje u crevima utičući na ravnotežu bakterija.

Komentari (0)
Loading