Da li vam je visok HOLESTEROL? Ne morate da vadite krv, dovoljno je da pogledate u svoja stopala

Ž. T. Vesti 30.11.2021 13:56 0

Kardiovaskularne bolesti najčešće su uzrokovane visokim holesterolom

Da li vam je visok HOLESTEROL? Ne morate da vadite krv, dovoljno je da pogledate u svoja stopala

Pexels

Da li ste čuli za ksantome? Ako niste medicinski radnik, velika je verovatnoća da je ovo izraz sa kojim se prvi put suočavate.

Ksantomi su lokalizovane naslage lipida unutar sistema organa. Njihova lokalizacija je od izuzetne važnosti. 

Ksantomi nas pre svega upućuju na sistemsku bolest i najčešće su uskoj vezi sa poremećenim metabolizmom lipida i hiperholesterolemijom.

Na stopalima, prevashodno ukazuju na povećanje holesterola, a jedini način da otkrijete da li ih imate, jeste da pristupite samopregledu.

Kako da prepoznam ksantome?

Obratite dobro pažnju na izbočine. Iako neke od izbočina mogu bita posledica nošenja loše obuće ili gljivičnih infekcija, ksantomi se po svom izgledu izdvajaju. 

Ove "izbočine" se nalaze ispod kože, najčešće su meke, svrbe, a umeju biti i vrlo bolne i mogu dostići veličinu od čak 7 cm u prečniku.

Ako primetim ksantome šta treba da uradim?

Izbočine ovakvog tipa svakako su znak da nešto u vašem organizmu ne štima. Ako ih uočite, obratite se svom lekaru. On će utvrditi vaše opšte stanje, nivo holesterola, ali odnos dobrog i lošeg holesterola, nakon čega će vam odrediti terapiju.

Da li to što ne primećujem izbočine, automatski znači da nemam povišen holesterol?

Ne, ksantomi se javljaju kao posledica povišenog holesterola u malom procentu. Ako sumnjate na hiperholesterolemiju posetiti svakako svog lekara. Takođe redovni sistematski pregledi, čak iako se osećate potpuno zdravo uopšte nisu na odmet. Oni su u tridesetim preporučljivi, a u četrdesetim su već od nužnog značaja.

Ako se ispostavi da vam je holesterol povišen, slušajte savete svog lekara, vodite uredan život i izbegavajte stres. 

 

Komentari (0)
Loading