Ruski nutricionisti su se složili: Ako želite da doručkujete JAJA onda je NAJZDRAVIJE da ih pripremite na ovaj način!

Andrea Orlandić Vesti 02.12.2021 08:00 0

Verovali ili ne, ali jaja se različito apsorbuju u telu u zavisnosti od načina kuvanja

Ruski nutricionisti su se složili: Ako želite da doručkujete JAJA onda je NAJZDRAVIJE da ih pripremite na ovaj način!

pixabay

Jaja su zdrava namirnica i sadrže lako svarljive proteine i korisne aminokiseline. Međutim, koristi se mogu razlikovati u zavisnosti od načina pripreme, kaže nutricionista Nurija Dijanova za radio "Sputnjik".

- Ovo je najbolji protein u rangu proteina, lako se vari i ima idealan sastav aminokiselina, čak i bolji od mesa. Žumance sadrži i lecitin, koji utiče na vid, i vitamin A u idealnom obliku - kaže Dijanova.

Međutim, jaja se različito apsorbuju u telu u zavisnosti od načina kuvanja. Dakle, kaže stručnjak, telo najbolje percipira omlet. Na drugom mestu je poširano jaje. Zatim slede kuvana, pržena jaja i sirovo jaje.

Dijanova je primetila da je omlet univerzalno jelo i lider u smislu svarljivosti za telo. Savetovala je da se napravi omlet od jednog celog jajeta i nekoliko proteina.

Ranije je nutricionista Irina Stepnaja rekla da bi uključivanje dva žumanca u dnevnu ishranu blagotvorno uticalo na rad gastrointestinalnog trakta i ublažilo nedostatak vitamina. Pored toga, svakodnevna konzumacija ovog proizvoda takođe jača kosti.

Komentari (0)
Loading