U KINESKOJ narodnoj medicini koriste ga za skoro SVE: Ovaj crvenkasti začin UNIŠTAVA bakterije u telu, a pomaže i kod mršavljenja!

Vesti 04.12.2021 16:30 0

Verovali ili ne, ali ovaj biber je izuzetno dobar za naše zdravlje

U KINESKOJ narodnoj medicini koriste ga za skoro SVE: Ovaj crvenkasti začin UNIŠTAVA bakterije u telu, a pomaže i kod mršavljenja!

Shutterstock

Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše sličnosti s nama poznatim, klasičnim biberom.

Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama, piše "Pun Kufer.hr".

Ovaj pomalo neobičan začin možete da kupite i u Srbiji u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, a 50 grama ovog egzotičnog začina košta oko 170 dinara.

U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristio kao uništilac loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati poreklo i svežinu namirnica. Uz to ljuti začini su poznati i kao "čistači creva" koja ih čiste od neželjenih parazita. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsnan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.

Kako ga koristiti?

Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna se bacaju jer imaju gorak ukus i teksturu koja može upropastiti ukus hrane.

Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdastim anisom i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji sa čili prahom dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.

Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, otupelost i lagano "zujanje". Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu ph vrednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnjenje i obamrlost usana.

Komentari (0)
Loading