Zabrinjavajući zdravstveni SIMPTOM otkriva da možda imate PACOVE u kući: Evo kada bi trebalo da se obratite LEKARU

Z. Tucovic Vesti 16.05.2023 21:00 0

Svi bi trebalo da budu svesni zdravstvenih problema koji dolaze sa pojavom pacovima u vašem domu. Imajte na umu da se oni mogu pojaviti i u stambenim zgradama

Zabrinjavajući zdravstveni SIMPTOM otkriva da možda imate PACOVE u kući: Evo kada bi trebalo da se obratite LEKARU

Shutterstock

Iako sami pacovi mogu biti čisti, oni takođe nose širok spektar organizama koji prenose bolesti. Možda čak i ne morate da dolazite u kontakt sa pacovima da biste  patili od zdravstvenih problema. Umesto toga, ljudi mogu biti izloženi riziku udisanjem vazduha koji je kontaminiran izmetom glodara i urinom ili unošenjem hrane ili pića koji su došli u kontakt sa štetočinama.

Prema Rentokilu, jedna od najčešćih bakterija koje pacovi mogu da nose je salmonela. Simptomi bakterijske bolesti uključuju dijareju, groznicu, povraćanje i grčeve u stomaku. Simptomi obično traju između četiri i sedam dana i neće zahtevati lečenje - iako je u ekstremnim slučajevima obolelima potrebna bolnička nega zbog dehidracije koja nastaje, što može biti opasno. Druga infekcija koja može uticati na ljude koji su došli u kontakt sa pacovima je leptospiroza. Može se uhvatiti iz urina životinja koje su zaražene bakterijama i može se lečiti antibioticima.


Simptomi uključuju glavobolju, tromost, bol u mišićima, mučninu, povraćanje, crvenilo očiju, dijareju i osip na koži. Ako se ne leči, postoji šansa da se leptospiroza razvije u ozbiljniji oblik Vejlove bolesti. Simptomi ove bolesti uključuju otečene gležnjeve, bol u grudima i iskašljavanje krvi - zahteva se hitna hospitalizacija.

Vlasnici kuća su takođe izloženi riziku od groznice od ujeda ako su glodari prisutni u njihovim domovima. Groznicu izazivaju bakterije Streptobacillus moniliformis i Spirillum minus - osoba koja se zarazi ako ih je ugrizla ili ogrebala zaražena životinja. Takođe se može uhvatiti ako neko unese hranu ili piće kontaminirano izmetom glodara ili urinom. Simptomi uključuju groznicu, povraćanje, bol u mišićima, glavobolju, bol u zglobovima, osip. Ako se ne leči, onda može eskalirati u čir ili otečene limfne čvorove.

Iako deluje zastrašujuće nije sve tako sumorno, jer stručnjaci za pacove daju savete o tome kako sprečiti štetočine. Stručnjaci za kontrolu štetočina iz onlajn baštenskog centra Primrose rekli su da je jedan svakodnevni sastojak iz vaše kuhinje bolji u odvraćanju pacova nego zamke ili otrova - mešanje kajenske paprike ili pahuljica čilija sa vodom.

Procedite ljuspice čilija, dodajte biorazgradivi kastilski sapun i sipajte smešu u bocu sa raspršivačem - zatim obilno nanesite gde god da ima pacova. Još jedan uobičajeni predmet iz ormara takođe se može koristiti za odbijanje glodara koji ne vole začine. Postoji više načina na koje možete izbeći izbijanje pacova, kao što je pokrivanje rupa ili praznina u zidovima i oko cevi. Home Serve takođe predlaže čišćenje opalog voća sa drveća i žbunja, kao i izbegavanje sadnje žbunja bliže od 3 stope od vašeg doma. Uverite se da ako uzgajate povrće da ga berete što pre. Pacovi mrze miris mente, tako da bi pametni vlasnici kuća možda želeli da posade nešto prema zadnjim i prednjim ulazima vašeg doma.


 
Komentari (0)
Loading