Prvi put sam čula za BIOHEMIJSKU trudnoću! Videla sam dve CRTICE, a onda sam prokrvarila

Vesti 07.12.2021 08:50 0

Mnogo je žena koje silno i sa nestrpljenjem očekuju trudnoću. Kako danas na tržištu postoji veliki izbor testova za rano otkrivanje začeća, dve crtice se neretko prerano slave. Ako planirate prinovu, ne bi bilo loše da se upoznate sa terminom "biohemijska trudnoća"

Prvi put sam čula za BIOHEMIJSKU trudnoću! Videla sam dve CRTICE, a onda sam prokrvarila

Shutterstock

Šta je biohemijska trudnoća?

Biohemjska trudnoća je najraniji mogući pobačaj koji se dešava do pete nedelje. Sam naziv proizilazi iz činjenice da se ona može utvrditi isključivo na osnovu biohemijskih parametara.  Dakle uz pomoć brzog testa, a najpreciznije analizom krvi koja meri nivo nivo Beta HCG hormona, koji u trudnoći proizvodi placenta.

Prvi put sam čula za BIOHEMIJSKU trudnoću! Videla sam dve CRTICE, a onda sam prokrvarila

Shutterstock

 

 

Da li dolazi do začeća?

Embrion se implantira u matericu, ali nema mogućnost da se zadrži. Gubitak se dešava toliko rano, da žene u prošlosti uglavnom nisu ni imale pojma da su trudne. Eventualno su mogle da konstatuju da im kasni menstruacija. 

Danas su žene sklone da proveraju da li su trudne, čak iako im kasni dan ili dva. Iako je znatiželja intenzivna  kada iščekujemo i planiramo bebu, prerano testiranje može uzrokovati obilje stresa.

Da li su biohemijske trudnoće retke?

Nikako! Stručnjaci tvrde da  50 % svih trudnoća čine upravo biohemijske trudnoće. To je prirodni fenomen i gotovo svaka žena može da preživi biohemijsku trudnoću. Ovo ne treba da vas uplaši. 

Šta uzrokuje biohemijsku trudnoću?

Biohemijska trudnoća se najčešće identifikuje kod žena koje prolaze vantelesnu oplodnju. To je potpuno prirodno, jer se i njihov hormonalni status redovno kontroliše. Vantelesna oplodnja nije poseban i izdvojen faktor rizoka. Iako su mnoge zdrave žene imale biohemijsku trudnoću, a da nisu ni znale, stručnjaci navode neke rizične faktore. To su:

  • dijabetes
  • sindrom policističnih jajnika
  • bolesti štitne žlezde
  • pušenje
  • starost majke preko 35 godina
  • poremećaju zgrušavanja krvi

Da li biohemijska trudnoća obavezno podrazumeva kiretažu?

U najvećem broju slučajeva, biohemijska trudnoća se okončava prirodno. Nekada izgleda kao klasična menstruacija, a u određenim slučajevima može biti propraćena jačim grčevima i bolovima. Kiretaža je jako retka, mada nije u potpunosti isključena.

Ima li razloga za patnju?

Prvi put sam čula za BIOHEMIJSKU trudnoću! Videla sam dve CRTICE, a onda sam prokrvarila

Pexels

 

 

Mnoge žene kojima je dijagnostifikovana biohemijska trudnoća, imale su izražen osećaj gubitka. Iako ovde nije reč o klasičnom pobačaju, koji se dešava pri ustanovljenoj kličkoj trudnoći, bol je svakako prisutan, a nastaje kao rezultat neostvarenih očekivanja. Mnoge žene se nakon ovakve trudnoće povlače u sebe, iako okolina očekuje od njih da jednostavno nastave sa svojim životom. Svakako, ako vam je utvrđena biohemijska trudnoća, ako ste preživele gubitak i osećate se loše, ne libite se da potražite stručnu pomoć. Dajte sebi vremena da odbolujete, a trudnoću planirajte od momenta kada se ponovo osetite stabilno.

Kada fizički mogu da planiram narednu trudnoću?

Ako nije došlo do kiretaže, dobra vest je da ne morate časiti časa. Ipak najveći broj lekara će vam savetovati da sačekate da prođu bar dva ciklusa. To je otprilike i period koji će vam omogućiti da vratite mentalnu snagu.

 

 

Komentari (0)
Loading