Ovo voće jedemo stalno za vreme POSTA, a zaboravljamo da ga OPEREMO: Zbog ove greške nastaje pravi HAOS u našem organizmu!

Vesti 08.12.2021 08:00 0

Da li ste sigurni da znate koje namirnice moraju da se peru pre jela, a koje ne

Ovo voće jedemo stalno za vreme POSTA, a zaboravljamo da ga OPEREMO: Zbog ove greške nastaje pravi HAOS u našem organizmu!

Pexels

Svi znaju da voće i povrće treba oprati pre jela i to ne samo zbog rizika da se na njihovoj kori nalaze pesticidi, već i kako bi se uklonila prljavština sa njih koju, ako ih samo protrljate kroz dlanove, možete da unesete u telo i uzrokujete infekcije.

Međutim, postoji i neka hrana koju je neophodno prati, a to niko ne radi. Zašto? Jednostavno niko im nije rekao šta se može desiti ako to ne učine. 

Orašasti plodovi

Kada sa oraha, lešnika ili pistaća uklonite ljusku, plodove treba proprati kroz mlaz hladne vode, a potom ih ostaviti da se osuše, kažu stručnjaci. Ne možete da znate gde su sve bili prilikom proizvodnje i transporta, pa tako ni kakvi su higijenski uslovi na tim mestima. Pranjem ćete ukloniti i fitinsku kiselinu koja održava svežinu ovih namirnica i štiti ih od parazita, ali je štetna po ljudski organizam.

Suvo voće

Suvo voće važi za jednu od „najprljavijih“ namirnica, posebno ako ga kupujete u prodavnicama zdrave hrane i to na grame. Ne možete da znate gde je boravilo, koliko dugo je na tom mestu stajalo i u čemu je čuvano. Preporuka stručnjaka jeste da suvo voće dobro operete pod mlazom hladne vode ili da ga čak potopite u istu na pola sata, sat. Tako će se ukloniti sve nečistoće.

Komentari (0)
Loading