Pitu od ovog povrća OBOŽAVAMO za vreme POSTA, a OPASNO je po naše zdravlje: Nutricionista Nataša objašnjava kada može da izazove ozbiljne POSLEDICE!

Vesti 10.12.2021 18:30 0

Ljubiteljima pečuraka se ova vest neće dopasti

Pitu od ovog povrća OBOŽAVAMO za vreme POSTA, a OPASNO je po naše zdravlje: Nutricionista Nataša objašnjava kada može da izazove ozbiljne POSLEDICE!

Shutterstock

Dok nevi tvrde da ima sličan ukus kao dobro začinjeno meso, drugima smeta njegova gnjecava tekstura - ali činjenica jeste da pečurne nisu nešto preterano kalorične, pa samim tim su i izuzetno zastupljeno povrće u mnogim dijetama. 

Međutim, sa njima treba biti posebno oprezan!

- Pečurke imaju veliku hranljivu vrednost, to je namirnica biljnog porekla koja ima najveći procenat proteina. Količina proteina koja se nalazi u pečurkama zavisi od vrste. Apsolutno mogu da budu zamena za meso. U konzumaciji naravno može da se pretera, treba da se unosi do kilogram nedeljno. Ako preteramo može doći do grčeva u stomaku i dijareje. Pečurke od drugih povrća izdvaja vitamin D, to je negde osnovna prednost. Pored toga sadrži vitamin B i selen - rekla je nutricionistkinja Nataša Đukić gostujući u emisiji "Puls Srbije" na "Kurir" televiziji.

Ona je naglasila da pečurke nikako ne podgrevamo, jer tako dolazi do promene hemijskog sastava proteina.

- Štetne su kad se podgrevaju, nikada to ne treba raditi, treba ih jesti odmah nakon pripreme. Ukoliko dođe do podgrevanja pečurki onda dolazi do promene hemijskog sastava proteina i do digestivnih problema - pojasnila je Đukić.

Komentari (0)
Loading