Još jedan trend OPASAN TREND na Tiktoku? Mladi umaču voće u suplemente, evo šta kažu stručnjaci!

Vesti 26.07.2021 14:25 0

Stručnjaci se bave najnovijim TikTok trendom koji se širi nenormalnom brzinom ovog leta

Još jedan trend OPASAN TREND na Tiktoku? Mladi umaču voće u suplemente, evo šta kažu stručnjaci!

Printscreen/TikTok

Suplemetni koje se uzimaju pred trening, a o čijoj se bezbednosti raspravlja među stručnjacima, postali su opsesija mladih na TikToku. Najnoviji trend je da uoči treninga umaču voće u razne supstance, a zatim ga jedu. 

Nedavni TikTok video prikazuje kako korisnik @ taetjhi umače komad lubenice u suplemet u prahu i jede ga.

 

 


Reakcije u odeljku za komentare na video snimku @ taetjhi TikTok kretale su se od impresioniranih do zbunjenih i zabrinutih.

- Ti si pametan čovek - rekao je njegov pratilac.

- Brate, šta? - pitao je drugi.

Liam Svanson , kolega TikToker, takođe je podelio video snimak kako sipa prašak preko iseckane lubenice - koja u stvari sadrži puno vode - pre nego što je pojede, ističući u videu da je zapravo mnogo bolje nego što je mislio da će biti.

Slično kao i komentatori ostalih sličnih postova, verovatno imate nekoliko pitanja o umakanju voća u supstance i pre treninga - uključujući i to da li je ovaj trend uopšte siguran. Evo šta treba da znate.

 

 

Šta je, opet, pred trening?

Supstance koje se koriste pre treninga su širok pojam koji se koristi za opisivanje dodataka koje ljudi uzimaju pre nego što vežbaju, često u svrhu obezbeđivanja energije za vežbanje.  Dodaci pre treninga imaju širok spektar sastojaka, u zavisnosti od marke i proizvoda. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu "Nutrients" analizirala je 100 najpopularnijih dodataka pre treninga i otkrila da je 44 odsto "svih sastojaka bilo uključeno u mešavinu sa neotkrivenim količinama drugih sastojaka".

Na osnovu onoga što se zapravo nalazilo na etiketama, istraživači su otkrili da su najpopularniji sastojci:

  • Beta-alanin, aminokiselina za koju je poznato da poboljšava vežbanje;
  • Kofein ;
  • Citrulin, aminokiselina koja pospešuje protok krvi;
  • Tirozin , aminokiselina za koju neki veruju da pomaže u vežbanju;
  • Taurin, aminokiselina koja se nalazi u mnogim energetskim pićima;
  • Kreatin, dodatak koji se koristi za izgradnju mišićne mase.

 

Neke supstance koje se koriste pred treningi sadrže i ugljene hidrate (koji pomažu u snabdevanju mišića tokom vežbanja ), dok su drugi bez. U osnovi, ovde postoji širok spektar sastojaka, ali svi pre treninga su dizajnirani da rade isto: da učinite svoj trening još boljim.

Da li je dobra ideja mešati supstance sa voćem?

Ovde treba razmotriti nekoliko stvari, prema Keri Gans, RD, autorki knjige "The Small Change Diet", jedan je taj što je prah za pred-trening dizajniran da se pomeša sa ~ nečim ~ i to je obično tečnost. Dok ovaj trend suvog konzumiranja: - Niko obično pri zdravoj pameti ne bi želeo da jede tako - kaže Gans.

Takođe gubite malo potencijalne hidratacije kada pomešate prah pred trening sa voćem. Doduše, "voće takođe hidrira", kaže Gans. Ako ste zabrinuti zbog nivoa hidratacije, ona kaže da bi vam trebala pomoći i pijenje vode uz vaše voće pre treninga.

- Definitivno nema koristi od toga pred trening - kaže Albert Matheni , RD, CSCS, suosnivač fitnes centra "SoHo Strength Lab" . 

Što se tiče toga da li je ovo dobra ideja, dr Gans kaže:

- Ako trenutno koristite dodatak pre treninga u kojem uživate, zašto ne? Ako trenutno ne koristite dodatak pre treninga, to nije razlog za početak. Ako vam treba malo povećanja energije pre nego što vežbate, razmislite o kafi. Odavno je povezano sa zdravstvenim prednostima, uključujući pojačane performanse vežbanja i bez potencijalno sumnjivih sastojaka suplemenata.

 

Komentari (0)
Loading