Iza vaše ZABORAVNOSTI može da se krije OZBILJNA bolest: Ne negirajte OVE simptome!

Vesti 14.12.2021 12:40 0

Alchajmerova bolest daleko je alarmantnija stvar od obične zaboravnosti. Trenutno ne postoji lek koji može povratiti sećanje obolelima od Alchajmerove bolesti, ali postoje načini da se ona uspori, ako se prepozna na vreme

Iza vaše ZABORAVNOSTI može da se krije OZBILJNA bolest: Ne negirajte OVE simptome!

Shutterstock

Kada mi je Marija rekla da je zatekla baku kako u kuhinji prži pileću džigericu, odmah je znala da nešto debelo nije u redu. Iako na prvi pogled, spremanje ručka ne deluje preterano dramatično, Marijina baka nikad nije volela miris džigerice i gotovo da je nikada ranije nije spremala. Kada je usput dodala da joj je ručak donela komšnica, stvar je bila potpuno jasna. To što je juče zaboravila da ostavi činiju na pravo mesto nije se činilo kao alarmantno, obična zaboravnost, koju možemo pripisati godinama. Spremanje jela koje nije podnosila i za koje nije znala kako se uopšte stvorilo na šporetu, definitno nije bila stvar koja se mogla zapustiti.

Kako da prepoznamo simptome?

Zaboravnost je sastavni deo starenja, mada mnogi stari ljudi do kraja života ostaju potpuno vitalni. Kada se jave prvi znakovi zaboravnosti, oni zaista mogu biti prolazni, a mogu se javiti i kao posledica rasejanosti. Međutim, ako se simptomatično i u  kraćim vremenskim intervalima ponavljaju onda sigurno postoji razlog za brigu.

Evo nekih ranih znakova na koje bi se trebalo fokusitrati:

  • Zaboravljanje datuma, imena i redosleda sastanaka. Iako zaista deluje banalno i može svima da nam se desi, učestalo zaboravljanje svakako upućuje na alarm.
  • Nemogućnost rešavanja problema. Ako primetite da bliska osoba više nije u stanju da rešava ukrštenicu ili sudoku, a do skoro joj je to bila redovna razbibriga, nemojte da zanemarujete ovu situaciju. 
  • Ne mogu da zapamte listu namirnica. Najveći broj nas se bar nekad u životu vratio iz prodavnice, bez prioritetne namirnice po koju je krenuo, ali ako primetite da osoba iz vašeg okruženja zaboravlja sve i svašta i to joj se dešava svakodnevno, neminovno je da je u pitanju veći problem.
  • Do potpune konfuzije.  Osobe obolele od alchajmera mogu imati problem da se obuku, a vremenom će se javiti i problem snalaženja u prostoru. Na samom startu će vam delovati potpuno rasejano, jer će biti svesni da se nešto dešava i to će pokušati da prikriju.
  • Problemi sa pisanjem.  Mogu čitati i pisati i u kasnijim fazama bolesti, ali ako primetite da to rade usporeno, vreme je za doktora. Osobe obolele od Alchajmera ulašu napor u pisanje poruka i često sebi prave liste obaveze, ali ćete primetiti na početku da se i njihov rukopis promenio.
  • Gubljenje novca i loše procene. Prvi znak za uzbunu obično je vezan za novac, jer se obolele osobe u početku stalno preračunavaju. Može se javiti i osećaj da ih neko potkrada, a ako imaju izvore prihoda gubljenje novca će postati učestalo. Potrudite se da preuzmete brigu o novcu i da ispratite sve što se dešava.

Život sa osobom obolelom od Alchajmera, može biti izuzetno težak i poguban po one koji neguju obolele. Zato povedite računa, jer uz pravilnu terapiju, oboleloj osobi možete pružiti koliko, toliko kvalitetniji život.

Komentari (0)
Loading