Jedete ga ČESTO, a ne znate da može da sadrži nezdrave materije: Vodite računa kako konzumirate integralni HLEB

Vesti 16.12.2021 11:19 0

Mnogo je proizvoda koji se na srpskom tržištu prodaju kao izuzetno zdravi, čak i lekoviti. I dok se benefiti ističu, proizvođači izbegavaju da vas upoznaju sa potencijalnim rizicima

Jedete ga ČESTO, a ne znate da može da sadrži nezdrave materije: Vodite računa kako konzumirate integralni HLEB

pixabay

Da li znate šta su mikotoksini?

Mikotoksini su metaboliti plesni koji su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte na ljude i životinje. Plesni koje imaju značaj za prehrambenu industriju zbog potencijalne proizvodnje mikotoksina uključuju gljive rodova: "Aspergillus", "Penicillium", "Fusarium", "Cladosporium", "Alternaria", "Trichothecium", "Byssochlamys" i "Sclerotinia". Mikotoksini nastaju kao posledica prisustva gljiva koje za svoj rast i razvoj sintetizuju metabolite od kojih su neki korisni ( antibiotici ), no neki su toksični i upravo te toksične nazivamo mikotoksinima. Za neke mikotoksine je dokazano da su kancerogeni, a sve informacije možete pronaći na portalima poput kao što su "PubMed" i "Science Direct".

Beli hleb, integralni hleb i mikotoksini

Generalno i hleb i kolači i razne žitarice mogu da sadrže mikotoksine.  Na sajtu "Science Direct" navodi se da su mikotoksini prilično održivi i stabilni i ne suzbijaju se tokom prerade. Koncentracije mikotoksina propisane su zakonom, zato je primena standarda u proizvodnji hrane neophodna. Mikotoksini se ne uništavaju na visokim temperaturama.

Koja je razlika između običnog belog i integralnog hleba?

Iako i belo brašno može sadržati mikotoksine u određenim granicama, obično je veća koncentracija u integralnom, ražanom hlebu i hlebu od celog zrna. Ovde naravno ne treba da zapostavimo činjenicu da ove žitarice i celo zrno pšenice imaju bogata nutritivna svojstva. Ipak, pri preradi pšenice, jedan deo mikotoksina se uklanja, pa je pretpostavka da je belo brašno čistije i sigurnije.  Da bi se sve ovo izbeglo, neophodne su rutinske kontrole hleba i proizvoda od žitarica. Ipak to nije tako često, posebno kad govorimo o manjim proizvođačima, a na rafovima, često i u rinfuzi možemo naći brašno, koje uopšte nije kontrolisano.

Volim integralni hleb, hleb od mekinja i raži. Šta da radim?

Iako je nivo mikotoksina pronađenog u integralnom hlebu i hlebu od celog zrna pšenice, tek nešto viši u razvijenim zemljama, stručnjaci savetuju da se konzumira dva do tri puta sedmično. Žitarice svakako imaju svoje dobre strane i ne treba ih zbog toga izbaciti iz upotrebe. Izbegavajte neproverene dobavljače i proizvođače za koje niste sigurni da redovno kontrolišu svoje proizvode.

 

 

 

Komentari (0)
Loading