Pripazite, može da izazove brojne TEGOBE: NESANICA i ANKSIOZNOST su samo neki od simptoma kada ZELENI ČAJ postaje opasan

K.Ć Vesti 16.12.2021 11:57 0

Zeleni čaj ima dugoročnu tradiciju u Aziji: od duhovnih ceremonija koje uključuju čaj, pa do kozmetičkih primena

Pripazite, može da izazove brojne TEGOBE: NESANICA i ANKSIOZNOST su samo neki od simptoma kada ZELENI ČAJ postaje opasan

Shutterstock

Zeleni čaj važi za lekovitu biljku već više od 5000 godina zahvaljujući brojnim dragocenim sastojcima kao što su vitamini A, B1, B2, B3, C, E i K. U sprezi sa kalijumom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, fluorom i fitohemijskim komponentama, predstavllja pravi osnaživač zdravlja, ali takođe može i naškoditi našem zdravlju ako se ne vodi računa.

Razlog je što u zelenom čaju ima mnogo kofeina, svi koji su osetljivi ili alergični na ovaj sastojak, moraju biti oprezni.

Ukoliko popijete previše zelenog čaja, mogu se javiti nuspojave poput nemira, lupanja srca, nesanice pa čak i anksioznosti i povišenog pritiska.

Ako vam ne prija kofein, zamenite običan zeleni čaj za onaj koji u sebi ne sadrži kofein.

Pored kofeina, zeleni čaj sadrži i tanine, a oni mogu da spreče apsorbovanje neophodnih sastojaka iz hrane, naročito nehem gvožđa. Jedna studija pokazala je da prevelika doza zelenog čaja može da smanji apsorpciju nehem gvožđa i do 25%.

Kako biste izbegli ova neželjena dejstva, šolji zelenog čaja dodajte krišku limuna, ili zeleni čaj pijte minimum 30 minuta pre obroka, mada je najbolje da nakonn zelenog čaja ne jedete ništa u naredna 2 sata.

Komentari (0)
Loading