Ukoliko ne morate "pod nož", NEMOJTE: Sedam stvari koje bi svaka trudnica trebalo da zna pre CARSKOG REZA!

Vesti 29.07.2021 10:56 0

Postoje stvari koje bi trebale da znaju buduće majke koje čekaju da se porode carskim rezom. Ne govorimo o tome da bi nekoga uplašili. Ponekad je samo dobro znati

Ukoliko ne morate "pod nož", NEMOJTE: Sedam stvari koje bi svaka trudnica trebalo da zna pre CARSKOG REZA!

Shutterstock

Mnoge mame žele da budu potpuno funkcionalne nakon carskog reza. Međutim, to je nemoguće - carski rez je operacija.

1. Ova rana će zaceliti, ali ...

U nekim slučajevima samo oporavak je težak. Svaka majka koja razmišlja ili se suočava sa potrebom carskog reza misli na ožiljak. Nijedna od njih ne želi da ostane sa takvim ožiljkom zauvek, iako se u nekim slučajevima tretira kao trag i suvenir trudnoće i novog života.

Rez se pravi na mestu koje je obično vidljivo tek nakon skidanja donjeg veša ili kupaćeg kostima. Njegova širina je obično oko 10 cm (ili više od slučaja do slučaja). Lekari obično pokušavaju da ušiju mamu onako kako bi to uradio plastični hirurg. Međutim, imajte na umu da je ovo višeslojni rez koji ima unutrašnji i spoljašnji šav.

2. Potrebno je duže nego što mislimo za oporavak

Mnoge mame žele da budu potpuno funkcionalne nakon carskog reza. Međutim, to je nemoguće - carski rez je operacija. Za oporavak će vam trebati oko 4-6 nedelja. Nakon ovog vremena, možda ćete i dalje osećati nelagodu i utrnulost oko rane. Zapamtite da je unutrašnjim šavovima potrebno oko 3 meseca da zarastu.

3. Carski rez 

Ako se odlučite za carski rez, ili ako ga iz nekog razloga imate, to ne znači da ćete od svake naredne trudnoće morati da se tako i porodite. Sve zavisi od vaše situacije i zdravlja.

4. To je ipak pravi porođaj

Ne dozvolite da vam iko kaže da vam carski rez oduzima "privilegiju" da se porodite . To je samo još jedan njegov oblik. Ako neko ovaj proces naziva rudarstvom, on malo zna o takvom porođaju i njegovom toku. Ne postoji jedini i jedini pravi način. 

Ukoliko ne morate

Shutterstock

 

5. Hormoni ga otežavaju

Nakon carskog reza možete biti emocionalniji, veruju neke mame. Međutim, ne brkajte svoje stanje sa postporođajnom depresijom.

6. Hodanje može pomoći, ali to činite umereno

Odustanite od vožnje u početku, nemojte raditi bilo kakve vežbe. Ali nedostatak fizičke aktivnosti nije dobro rešenje jer može izazvati krvni ugrušak. Najbolje rešenje je hodati i duboko disati. Međutim, prvi važan korak je ustajanje iz kreveta 24 sata nakon operacije.

7. Nosićete ogromne gaćice

Ovo su ogromne gaćice koje ste samo zamiđljali na babama. Ove gaće treba da drže vaš stomak. One će vam biti spas, ali mogu izazvati bol i nelagodu - ne samo vizuelno.

 

Komentari (0)
Loading