Žene u Srbiji masovno BROJE KORAKE ne bi li stigle do ČAROBNE brojke od 10.000: Evo da li je to zaista dovoljno za dobro ZDRAVLJE

Vesti 30.07.2021 12:00 0

Sigurno ste čuli za svetski popularan trend o hodanju i pravljenju 10.000 koraka dnevno. Ljudi koji se svakodnevno trude da postignu ovaj magični broj kažu da je krucijalan za zdravlje, a neke zemlje su otišle i korak dalje kako bi motivisale svoje građane da se kreću

Žene u Srbiji masovno BROJE KORAKE ne bi li stigle do ČAROBNE brojke od 10.000: Evo da li je to zaista dovoljno za dobro ZDRAVLJE

pixabay

Žene u Srbiji su "poludele" za trendom "10.000 koraka dnevno" i sigurno je da nema one koja ne broji korake koje pređe u toku dana. I to je fenomenalno, jer ovih deset hiljada koraka približno je jednako dužini od osam pređenih kilometara, što je, priznaćete sjajna stvar, naročito za one koji većinu dana provedu sedeći.

To vremenski bude oko 90 aktivnih minuta dnevno, što je tri puta više od preporuke američkih centara za kontrolu bolesti i njihovu prevenciju.

Da je ovaj trend oberučke prihvaćen i u svetu, pokazuje i kampanja jedne kompanije iz Njujorka, koja je rešila da motiviše svoje radnike i nagradi najaktivnije. Naime, oni su svojim zaposlenim ponudili finansijski podsticaj za pređenih 10.000 koraka dnevno i poklanjaju im bonove vredne 240 dolara na godišnjem nivou.

Uzbekistanska vlada imala je malo drugačiji pristup. Oni su građanima koji su dnevno prešli 10.000 koraka i držali taj ritam godinu dana, obezbedili 50 odsto popusta za korišćenje teretane.

Međutim, nemojte da vas sistem "sve ili ništa", ili sistem nagrade, drži podalje od onoga što možete da uradite svakog dana. Bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti bolja je od nijedne. A svakako je možete razbiti na kratke sekvence, pa ne morate da šetate u cugu. Brzo hodanje na deset ili dvadeset minuta, nekoliko puta dnevno će dobro doći. 

A kao bonus, uz 10.000 koraka dnevno, izgubićete i po 500 grama nedeljeno bez ikakve dijete.

Komentari (0)
Loading