Tamponi i sve što treba da znate o NJIMA: Da li imaju rok trajanja, koliko često treba da ih MENJATE i kako da izaberete pravu veličinu

Vesti 25.01.2022 08:00 0

Usled toplote i vlažnosti u vagini, na tamponima se brzo i lako razmnožavaju mikroorganizmi, pa je veoma važno na vreme menjati tampone

Tamponi i sve što treba da znate o NJIMA: Da li imaju rok trajanja, koliko često treba da ih MENJATE i kako da izaberete pravu veličinu

unsplash.com

Da tamponi zaista mogu ozbiljno da ugroze zdravlje pokazuje alarmantan broj žena koje su u Velikoj Britaniji hospitalizovane zbog toksičnog šoka. Lekari su ustanovili da je šok kod njih nastao usled trovanja tamponima.

Dr Piter Kilvert iz britanskog Udruženja za zaštitu žena objasnio je da do šoka dolazi kada bakterija stafilokokus auerus proizvede toksin koji se širi krvlju, nadvladava imunološki sistem i napada sve organe. Ovaj sindrom je veoma redak, ali veoma opasan.

tamponi

unsplash.com

 

– Polovina od svih slučajeva toksičnog šoka događa se kod žena koje upotrebljavaju tampone, budući da svaki od njih ima deo koji reaguje u kontaktu s bakterijom i podstiče oslobađanje toksina – objašnjava dr Klivert.

Sindrom toksičnog šoka nije vezan samo za ginekologiju, iako se najčešće vezuje za upotrebu tampona. Srećom, mogućnost za nastanak ovog ozbiljnog poremećaja je veoma mala, posebno ukoliko se tamponi koriste pravilno. Upravo zbog toga ih treba često menjati, najbolje na svaka tri sata.

Tokom prvih nekoliko dana, kada je krvarenje snažnije, možda ćete morati da promenite tampon svakih dva do tri  sata. Lakšim danima, pred kraj menstruacije, možete da koristite manji tampon, ali bi bilo poželjno da se menja na svaka tri do četiri sata. Ne zaboravite da promenite tampon pre nego što se navrše 4 sata.

Ako niste sigurni da li se uložak napunio pre vremena, povucite lagano končić. Ako se tampon pomera već nakon blagog trzanja, promenite ga. Ukoliko se to ne desi, možda je ipak prerano (osim ako je već prošlo tri ili četiri sata). 

Koja veličina mi treba?

Na svakoj kutiji tampona, baš kao i na pakovanjima uložaka, imate iscrtane kapljice koje, zapravo, označavaju obim ciklusa. Prema njemu birajte i veličinu tampona. Na veličinu bi trebalo da utiče i to da li ste seksualno aktivni, i da li ste rađali. Ukoliko imate decu i obimne cikluse, sasvim je u redu da uzmete najveću veličinu.

U slučaju da ste tek postali seksualno aktivni, preporučljivi su oni manji, ali ih vremenom, svakako, kombinujte u odnosu na svoje potrebe.

Tokom jednog ciklusa je, sasvim u redu, da iskombinujete veličine, odnosno da veće tampone koristite na početku, kada je ciklus obilniji, a da manje uzmete poslednjih dana, odnosno, pred kraj ciklusa.

 

 

Komentari (0)
Loading