OBRATITE PAŽNJU Zašto je važno da pijemo vodu pred spavanje!

K.Ć Vesti 21.02.2022 22:40 1

Nema potrebe nikoga podsećati na potrebu hidratacije tela. Čak i mala dehidracija negativno utiče na naše funkcionisanje, pa čak može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme.

OBRATITE PAŽNJU Zašto je važno da pijemo vodu pred spavanje!

Shutterstock

Čašu vode trebalo bi da pijemo na svakih sat vremena. Voda koja se popije ujutru, odmah nakon buđenja, imaće drugačiju ulogu, i onu koju ćemo piti pre odlaska u krevet. U poslednjem slučaju, to može čak smanjiti rizik od srčanog udara , jer utiče na funkcionisanje cirkulacionog sistema . Čak i blaga dehidracija može negativno uticati na funkciju endotela i tako doprineti srčanim oboljenjima i smanjenim fizičkim performansama. 

Koliko vode treba da pijemo dnevno?

Ovo je jedna od čestih tema razgovora. Kaže se da morate piti dva litra vode dnevno. U međuvremenu, ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koliko vode treba popiti, jer željeni nivo unosa tečnosti zavisi od starosti, telesne građe, bolesti, aktivnosti i temperature okoline. Potreba za vodom raste po toplom vremenu, kao i tokom sporta ili drugog fizičkog napora .

Osim toga, vredi zapamtiti da se voda nalazi i u drugim tečnostima koje pijemo tokom dana, kao i u, na primer, voću i povrću. Ovo se takođe računa u vašu dnevnu ravnotežu unosa tečnosti.

Kada je najbolje vreme za vodu?

Čaša vode koja se popije odmah nakon buđenja , na primer sa dodatkom limuna, stimuliše telo na akciju. Ako konzumirate vodu 30 minuta pre obroka, pomaže varenju, dok pijenje vode dva sata pre vežbanja sprečava dehidraciju i povećava telesnu temperaturu tokom treninga. Takođe je vredno popiti čašu vode pre kupanja jer pomaže u snižavanju krvnog pritiska .

Zašto bismo takođe trebali piti vodu pre spavanja?

Tokom dana sila gravitacije zadržava vodu u donjem delu tela (zato su nam noge često otečene u drugoj polovini dana). Kada idemo u krevet, u ležećem položaju, noge su nam na istom nivou kao i bubrezi, što ovom organu olakšava uklanjanje vode i toksina iz tela. Stoga bismo trebali piti vodu pred spavanje kako bismo sprečili štetne promene u telu. Kao rezultat nedostatka vode, krvni pritisak opada, a volumen mu se smanjuje, pa srce mora raditi sve brže i jače kako bi održalo cirkulaciju. Nedostatak vode utiče i na koncentraciju elektrolita, što može poremetiti rad mišića.

Komentari (1)
Loading
Dara
22.12.2021 08:16

Dok je sveta i veka uvek će se polemisati koliko čovek treba da pije vode, svakako da je važno unositi u naš organizam dragocenu tečnost koja nam priroda dala, a to je voda. Ali i treba da se zapitamo kakvu vodu treba unositi u naš organizam, voda treba da je čista, bez pesticida, mulja, čistu vodu i prečiščenu vodu daje nam samo aparat za prečiščavanje vode(nobel) koji daje čistu bistru pitku i hladnu vodu kao sa izvora, prečiščenu voda je zdrava voda.