Većina i NE ZNA da ima ovu BAKTERIJU: Čuvajte se, može da izazove STERILITET!

Vesti 17.12.2021 17:43 0

Hlamidija je najčešća polno prenosiva bolest. Poznata je kao tiha polna bolest jer se dešava da simptomi izostanu, pa većina obolelih od hlamidije i ne zna da boluje, a ako se zapusti i ne leči može da izazove brojne komplikacije

Većina i NE ZNA da ima ovu BAKTERIJU: Čuvajte se, može da izazove STERILITET!

Shutterstock

Šta bismo sve trebalo da znamo o hlamidiji?

Već smo otkrili da je hlamidija najčešće prenosiva polna bolest, ali i da često ne daje simptome. Ipak njeno lečenje može da bude dugotrajno i mukotrpno. Ako ste polno aktivni duži period i do ovog trenutka se niste testirali na hlamidiju, topla preporuka mnogih ginekologa je da to učinite. Ovo je posebno važno ako planirate porodici ili već aktivno radite na tome.

Da li se hlamidija prenosi samo seksualnim putem?

Većina i NE ZNA da ima ovu BAKTERIJU: Čuvajte se, može da izazove STERILITET!

Pexels

 

 

Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom, uključujući sam seksualni odnos, analni seks i oralni seks. Prenošenje bakterije hlamidije se takođe može desiti putem vaginalnog porođaja sa inficirane trudnice na novorođenče. Međutim postoji još jedna stvar koju bi trebalo da imate na umu, a to je da postoje i slučajevi kada može biti preneta i na drugačiji način. Iako je van ćelije, hlamidija veoma neotporna,  ipak može opstati izvesno vreme na prljavim rukama, peškiru ili nekom drugom predmetu poput daske wc šolje, pa je moguće i prenošenje hlamidije neseksualnim putem

Postoje li neki simptomi na koje mogu da obratim pažnju?

Kada se i pojave simptomi, koje žene najčešće navode su svrab i peckanje,poja;an vaginalni sekret  ali i čest odlazak u toalet. Kao što vidimo, ovi simptomi nisu baš specifični i više upućuju na urinarnu ili neku drugu  infekciju, pa se često dešava da prođe dug period, dok se infekcija hlamidijom ne otkrije.

Kako da znam da li imam hlamidiju?

 Test na hlamidiju se radi u laboratoriji, a koristi se uzorak telesne tečnosti ili urina, kako bi se utvrdilo da li je bakterija hlamidija. Vaš lekar će vam preporučiti vrstu analize koja vam je neophodna.

Kakve su posledice infekcije?

Hlamidija kod žene može inficirati cerviks i urinarni trakt, a takođe može da uzrokuje i zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice (uterine tube). S obzirom da grlić materice kod tinejdžerki i mladih devojaka nije potpuno zreo, one su u posebnom riziku od infekcije, ako su seksualno aktivne.

Sa druge strane, hlamidija kod muškarca može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda) a posledica mogu biti epididimitis (upala semevoda, tj. semenih kanalića), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima .Ukoliko se ne leči, hlamidija može trajno oštetiti polne organe i izazvati sterilitet kako kod žena tako i kod muškaraca. Jedna od opasnijih posledica infekcije hlamidijom upravo je neplodnost žena, vanmaternična trudnoća ili ponovljeni spontani pobačaji. Takođe, "Chlamydia trachomatis" je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi i zato se testiranje na hlamidiju preporučuje svakoj trudnici.

Kako se leči?

Većina i NE ZNA da ima ovu BAKTERIJU: Čuvajte se, može da izazove STERILITET!

unsplash.com

 

 

Lečenje hlamidije je prilično jednostavno, jer je u pitanju polna bolest koja se može izlečiti upotrebom antibiotika koje će vam odrediti lekar. Izuzetno je važno da inficirana osoba koja prima terapiju privremeno prestane da upražnjava seksualne odnose, pošto je i dalje zarazna i može zaraziti svog partnera ili partnere, koji onda ponovo mogu zaraziti nju. Pored toga, obavezno je i da se partner testira i primeni istu terapiju, jer se samo na taj način ona može otkloniti u potpunosti. Ako ste pozitivni na hlamidiju, velika je verovatnoća da je i vaš partner pozitivan, a onda je neophodno zajedničko lečenje i izbegavanje seksualnih odnosa dok bris ne bude potpuno čist..

 

Komentari (0)
Loading