Stručnjaci kažu da ukoliko spavate duže od OVE PREPORUKE možete da poremetite metabolizam

Vesti 26.12.2021 16:35 0

Budite oprezni sa popodnevnim spavanjem

Stručnjaci kažu da ukoliko spavate duže od OVE PREPORUKE možete da poremetite metabolizam

Shutterstock

Ponekad je popodnevna dremka jedini način da napunimo baterije nakon posla ili malo obilnijeg obroka. Dužina perioda koliko dremamo utiče na to da li ćemo posle dremke biti puni elana ili još umorniji.

Dremanjem se smatra kratko spavanje u toku dana, najčešće nakon podneva. Ono može da traje dvadesetak minuta ili par sati. Procenjuje se da oko jedna trećina populacije zadrema bar jednom u toku dana. Za neke je to jedini način da se dovoljno odmore i nakon toga budu punovo spremni za sve obaveze i izazove. Mnoge studije su potvrdile da ljudi posle dremanja imaju bolju koncentraciju i veću toleranciju prema drugim osobama, a postoje dokazi da ova aktivnost može da smanji krvni pritisak.

Ipak, treba biti oprezan sa dremanjem. Predugi ostanak u krevetu tokom dana može dovesti do toga da osećata hronični umor, poremećaj metabolizma ili da ne možete da zaspite kad je vreme za spavanje, noću. To posebno važi ako su vam dremke duže od 45 minuta.

Stručnjaci smatraju da je idealan period dremke oko 25 minuta, jer su tada koristi od ove aktivnosti najveće. Taj period je sasvim dovoljan da se mozak odmori i da se telo oseća kao preporođeno. Oni kažu da nije strašno ni ako zadremate duže od 45 minuta, ali da to ne pređe u naviku.

Komentari (0)
Loading