Ukoliko koristite OVE LEKOVE i idete na SUNČANJE u većoj ste OPASNOSTI nego što mislite!

Vesti 10.08.2021 16:08 0

Konzumiranje određenih lekova može biti kontraindikovano ultravioletnim zracima, zato oprezno čitajte uputstva!

Ukoliko koristite OVE LEKOVE i idete na SUNČANJE u većoj ste OPASNOSTI nego što mislite!

unsplash.com

Dugo se govori o štetnosti sunčevih odnosno ultravioletnih zraka na kožu, stvaranje melanoma, ali i pojavu bora. Međutim, mnogi ne znaju i da određeni lekovi mogu da nanesu štetu kada je u pitanje konzumacija tokom dana provedenog na jakom suncu.

Uzimanje određenih lekova može biti pojačano usled sunčevih zraka, dok antibiotici određene ljude pogotovo svetlijeg tena i očiju mogu učiniti dodatno osetljivim na sunčanje.

Određeni antibiotici u svom sklopu sadrže određene supstance koji aktiviranjem UVA zračenja mogu da oštete membrane ćelija, pa čak i DNK. U ređim slučajevim moguće je čak da se razvije posebna alergija na sunce u vidu osipa koji prekriva celo telo, a opekotine od sunca su nešto češći simptom kada se koriste antibiotici tokom izlaganja suncu.

Neki antibiotici zbog svog sastava mogu da dovedu do fotosenzitivnosti i tokom dužeg izlaganju sunčevim zracima dovedu do jačih opekotina na koži.

Takože postoji ozbiljna opasnost od fototoksičnosti koja se javlja kada određena hemikalija iz našeg organizma stupi u interakciju sa UV zracima i tada može da dođe do osipa koji prekriva celo telo.

Količina provedenog vremena na suncu da bi se bilo kakva nuspojava pojavila individualno varira od osobe do osobe, pa tako je kod nekog potrebno svega 15-ak minuta, a kod nekih i do nekoliko sati izlaganja jakom suncu.

- Antibiotici su najšešći razlog fotosenzibilnih reakcija na koži. I drugi lekovi (kao što su analgetici, psihijatrijski lekovi i neka kontraceptivna sredstva) mogu dovesti do osipa po koži i lako i brzo zadobijenih opekotina - objašnjava za portal "Naj Žena" dr Spomenka Smiljanić.

 

Ukoliko vam se tokom letnjeg perioda ipak dogodi da iz zdravstvenih razloga morate piti antibiotike, konsultujte se sa svojim lekarom o tome da li postoje određene nuspojave i da li se smete bezbedno izlagati suncu.

Takođe, detaljno pročitajte uputstvo u pakovanju određenog leka i obratite pažnju da li je naznačeno da bi tokom terapije trebalo da izbegavate sunčanje, kako biste izbegli određene alergijske reakcije.

Komentari (0)
Loading