TUBERKULOZA je jedna od njih: Ne možete ni da shvatite koje sve bolesti MUVE mogu da nam prenesu!

K.Ć. Vesti 26.06.2022 16:30 0

Iako vas neće ugristi, može biti opasnija od komaraca ili krpelja. Obična kućna muva, koja se nekada nazivala đavolja pčela, može nositi koleru, dizenteriju, tifus, pa čak i bakterije odgovorne za stvaranje čira na želucu

TUBERKULOZA je jedna od njih: Ne možete ni da shvatite koje sve bolesti MUVE mogu da nam prenesu!

Shutterstock

Mesta na kojima se mogu pronaći muve, poput raspadnutih ostataka i izmeta, bogata su bakterijama i virusima. Prema proračunima naučnika, na sićušnom telu muve ima 6 miliona mikroba, a u probavnom sistemu još 30 miliona. Nakon što su pregledali nekoliko stotina letećih vrsta, naučnici sa državnog univerziteta u Pensilvaniji izbrojali su čak 351 vrstu bakterija koje pmuce prenosi. Pokazalo se da su noge i krila muva posebno "prljavi", oni su mesto velikog dela patogenih mikroorganizama. Zanimljivo je da su se gradske muve pokazale zaraznije.

Šta sve ovo znači za nas?

Pa, činjenica da na svakom mestu gde muva čak sleti na trenutak postoje klice koje mogu, na primer, izazvati trovanje hranom. U stvari, svaki korak muve, ostavlja iza sebe kolonije bakterija, kaže autor studije državnog univerziteta u Pensilvaniji, biolog Stefan Šuster.

Koje bolesti prenose muve?

Ovi insekti nose jaja parazita, ali i bakterije i viruse odgovorne za ozbiljne bolesti: salamonelu, dizenteriju, stomačni grip, trbušni tifus, koleru i tuberkulozu. Istraživači su takođe bili iznenađeni kada su saznali da se bakterije Helikobakter pilori mogu naći na muvama. Ovi patogeni su odgovorni za stvaranje čireva u želucu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading