Trikovi kojima ćete belim čarapama vratiti blistavost: Nestaju fleke i sivilo, a sastojke imate u kuhinji

Olja Jelić Vesti 28.06.2023 16:43 0

Sve što vam treba već imate u kuhinji

Bele čarape

Shutterstock

Bele čarape apsolutni su hit svakog leta. To je i logično budući da se veliki broj ljudi odlučuje da baš leti nosi bele patike. I njih, kao i patike morate održavati na poseban način, a evo kako da vam čarape više nikada ne promene boju i postanu sive tokom pranja. 

Donosimo vam nekoliko načina na koje možete da izbelite čarape i da učinite da sa njih nestanu fleke i tragovi korišćenja.

Bele čarape

Shutterstock

 

 

Pred vama je nekoliko načina da čarape izgledaju kao nove, a na vama je da odaberete onaj koji vam se najviše dopada, jer svi su podjednako efikasni.

Soda bikarbona

Pranje potamnelih belih čarapa sodom bikarbonom će rezultirati snežno belim čarapama već nakon jednog pranja. Da biste izbelili čarape sodom bikarbonom, potopite prljave čarape u posudu sa toplom vodom u kojoj ste rastopili sodu bikarbonu. Ostavite ih nekoliko sati pre nego što ih operete u mašini sa uobičajenim deterdžentom pomešanim sa još malo sode bikarbone. Zapamtite da će soda bikarbona stvrdnuti tkaninu, pa dodajte šolju belog sirćeta u mašinu da bi vaše čarape bile mekane.

Sirće

Sirćetna kiselina koja se nalazi u sirćetu je jaka supstanca koja može da odstrani lepljive ostatke i da razbije mrlje sa bilo koje tkanine. Jednostavno zagrejte jedan litar vode (do 40 stepeni Celzijusa za najbolje rezultate) i dodajte jednu kašičicu sirćeta za jedan par čarapa. Potopite čarape u njega 30 minuta, a zatim operite deterdžentom za veš.

Tablete za sudove

Osim što peru sudove, tablete za mašinu za pranje sudova odlično izbeljuju vaše čarape. Napunite posudu toplom vodom, pomešajte dovoljnu količinu tablete za mašinu za pranje sudova i ostavite da se čarape natapaju u mešavini preko noći. Sledećeg dana ih operite deterdžentom. Tableet za mašinsko pranje sudova ne sadrži sastojke za omekšavanje, pa je potrebno dodati šolju belog sirćeta da vam se čarape ne bi stvrdnule.

Sapun za veš

Najobičniji sapuni za pranje veša su dovoljno efikasni da uklone mrlje i osveže boju čarapa. Međutim, važno je pravilno koristiti sapun za najbolje rezultate.

Sapun

Shutterstock

 

Isperite čarape toplom vodom i utrljajte na njih sapun. Ostavite ih preko noći u plastičnoj kesi, a potom sutradan istrljajte i isprerite toplom vodom. Za najbolje rezultate možete ih oprati u mašini za pranje veša sa svim ostalim isključivo belim vešom.

Sok od limuna

Kiselina u limunovom soku ima svojstvo da uklanja skorele ostatke s vaših belih čarapa. Najtvrđe mrlje možete ukloniti tako što ćete dva do tri sata potopiti čarape u mešavinu vode i svežeg limunovog soka. Ako žutilo ne nestane u potpunosti, istrljajte zahvaćena područja limunovim sokom i deterdžentom i nežno operite nakon 15 minuta.

BONUS VIDEO 

 
Komentari (0)
Loading