Mnogima se dešava da ga koriste duže nego što bi trebalo: Evo kada je vreme da bacite sunđer za sudove

Olja Jelić Vesti 06.09.2023 08:00 0

Mnogima se dešava da kuhinjski sunđer koriste više nego što bi trebalo...

Sunđer

Shutterstock

Pogledajte svoj kuhinjski sunđer i šta očekujete od njega da radi svaki dan, po ceo dan.

Čisti suđe, naravno, ali verovatno takođe i čisti mrvice sa stola, a nekad i skida čokoladu ili žele sa lica vašeg deteta koje se umazalo dok je jelo.


Ali, vi mislite da dok perete sve te druge stvari sapunom, deterdžentom i toplom vodom, i sam sunđer se pere, zar ne? E pe ne baš, tačnije ne uopšte.

U sunđeru se kriju bakterije

Sve te male rupice u sunđeru mogu da sadrže hranu i klice, a topla voda im može pomoći da rastu. Jedna studija objavljena u magazinu "Scientific Reports" pronašla je do 45 miliona bakterija u 1 kvadratnom centimetru kuhinjskog sunđera.

Tih 45 miliona sačinjeno je od 362 različite vrste bakterija, iako većina njih nisu one vrste klica od kojih se ljudi razbole.

Druga studija Nacionalne sanitarne fondacije otkrila je da 77 odsto sunđera ima koliformne bakterije, zabavnu malu porodicu bakterija koja uključuje salmonelu i E. coli.

Sunđer za sudove

Shutterstock

 

Kada je vreme da bacite sunđer?

Većina stručnjaka, uključujući Martu Stjuart, savetuju da bacite kuhinjski sunđer posle nedelju dana - najviše dve nedelje.

Kako možete znati da li vaš sunđer treba da ode u smeće? Lako: pogledajte i pomirišite. Ako možete da vidite ili pomirišete komadiće hrane, ili ostatke prosute mase koju ste obrisali dan ranije (ili nedelju dana ranije), taj sunđer mora da nestane.

Komentari (0)
Loading