Nekada su srpske domaćice ovako pravile zapršku za sarmu: Kad ih prelijete sa ovim sosom okusićete razliku

Slobodanka Ćorić Vesti 24.11.2023 07:20 0

Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema seljačka sarma, kako samo seljaci znaju da je prave

Nekada su srpske domaćice ovako pravile zapršku za sarmu: Kad ih prelijete sa ovim sosom okusićete razliku

Shutterstock

Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima. Kada pomislimo na pripremu kuvanog kiselog kupusa, odmah se setimo da ga naše mame i bake prave na najukusniji način i da njihovu pripremu ne može da zameni nijedna druga.

Ono što svi volimo je sarma koja je kraljica srpske kuhinje. Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema seljačka sarma, kako samo seljaci znaju da je prave.

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme:

  • Paradajz u boci ili paradajz oko 300 ml
  • Veća glava kiselog kupusa
  • Lovorov list
  • Dimljena slanina
  • 6 čena belog luka 
  • 1 kg mlevenog mešanog mesa (govedina/svinjetina)
  • 3 glavice crnog luka
  • Meso po želji (vrat, rebra)
  • So i biber
  • Domaća mast
  • Suva paprika
  • Šolja pirinča

Priprema: Propržite luk i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Dodajte začine i sol po ukusu. Kada se sve lepo proprži, dodajte oprani pirinač, pa uzmite kupus i uvijte sarmu. Uklonite koren sa svakog lista da biste ga lakše umotali. Kada ih umotate, stavite u duboku tepsiju gde ste na dnu namazali masnoću. Ređati sardine i suvo meso, dodati lovorov list po želji. Sipajte paradajz, pa dolijte vode da se sarme natopi. Kuvati oko 2 sata, obavezno na laganoj vatri. Na kraju na masti možete propržiti po kašiku brašna i aleve paprike, a pred kraj kuvanja, dok se još krčka, prelijte sosom. Dobićete odličan preliv za sarmu.

Komentari (0)
Loading