I vi zimi sušite veš na radijatoru? Nemojte, jer zbog toga kašljete, suze vam oči, a možete da dobijete i jedno teško oboljenje

Vesti 20.12.2023 12:23 0

Mnoge žene zimi suše veš u kući, posebno na radijatoru, jer tako bude brže suv. Međutim, to može da izazove zdravstvene probleme.

radijator

Shutterstock

U jednom istraživanju koje je urađeno u Glazgovu, ispitano je 87 domova od kojih se u dve trećine veš suši na radijatoru. U njima je bio veliki nivo vlage, koja dom pretvara u bogato rasplodno tlo za grinje i buđ.

Utvrđeno je da sušenje veša na radijatoru povećava nivo vlage u domu za 30 odsto tih dana kada se veš suši, odnosno za 15 odsto za ostalim danima. Stručnjaci su zaključili da je u manjim stanovima to veći problem. Buđ izaziva bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme udisanjem njegovih spora.

Na to su osetljiviji ljudi oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na spore kad ih identifikuje u gornjim disajnim putevima i sinusima. Simptomi infekcije buđima su kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje i mučninu.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading