Miriše na detinjstvo: Sutlijaš po receptu od pre 50-ak godina, evo kako da ga pripremite!

Vesti 14.01.2024 09:05 0

Pirinač treba kuvati u mleku na laganoj vatri i povremeno proveravati da li je upio mleko...

Sutlijaš

Shutterstock

Priuštite sebi doručak ili desert koji podseća na detinjstvo - savršeno kremasti sutlijaš.

Recept smo pronašli u kuvaru staroj skoro pola veka, zbog čega je način pripreme pomalo arhaičan. Upravo je to čar!

Pre 50-ak godina pretpostavljalo se da su iskusne domaćice razvile poseban osećaj za procenu, pa fokus nije bio na merenju i temperaturi. Pirinač treba kuvati u mleku na laganoj vatri i povremeno proveravati da li je upio mleko. piše Miss7.

sutliaš

Shutterstock

 

Naravno, uz nekoliko dodataka, možete ga pretvoriti iz staromodnog doručka u izvanredan desert. U mleko možete dodati mahunu vanile, cimet, rum, kafu, pa čak i otopljenu čokoladu, a zatim umešati suvo voće, orahe, džem, voćne prelive...

Bakin sutlijaš

Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 750 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • prstohvat slane vode

Priprema: Prokuvajte pirinač u vodi tri minuta, a zatim ga ocedite. Mleko posolite, stavite na vatru i sačekajte da provri, pa dodajte pirinač. Kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne upije mleko i ne mešajte. U vrući pirinač dodajte šećer i pažljivo promešajte viljuškom da zrna ostanu cela. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading