Ne bacajte talog od kafe: Upotrebite ga za čišćenje, teranje insekata i još korisnih namena

Vesti 07.02.2024 10:53 0

Kada završite sa ispijanjem šoljice domaće kafe, sigurno bacite talog. A da li ste znali da je on višestruko koristan?

žena

Shutterstock

Talog od kafe koji ostane na dnu šoljice kad popijete crnu kafu, možete upotrebiti u domaćinstvu kao sredstvo za čišćenje, teranje insekata, prirodni osveživač vazduha, ali i u bašti za gajenje biljaka.

Sredstvo za čišćenje

Talog od kafe je prirodno abrazivan, pa će ukloniti tvrdokorne ostatke sa šerpi, tiganja i plehova koji ponekad ostanu nakon kuvanja. Samo ga utrljajte na posudu, dodajte i deteržent za sudove i posao je završen. Socem možete i dobro da operete staklene predmete koji su postali mutni i vremenom izgubili sjaj.

Neutralizator mirisa

Stavite u činijicu osušen talog od kafe i postavite je u kuhinji – pokupiće mirise nakon spremanja obroka. Isto uradite i ako se u frižideru pojavi neprijatan miris. Ostavite činijicu preko noći i neutralisaće sve mirise. Možete ga koristiti i kao osveživač u kolima. Suv soc zamotajte u krpicu, dobro uvežite u lopticu i okačite u kolima.

mravi

Shutterstock

 

Tera mrave i puževe

Soc od kafe upotrebite i kao sredstvo za teranje dosadnih mrava. Stavite dobru porciju taloga na mesta na kojima se mravi skupljaju ili kuda prolaze i oni će pobeći. Ako u bašti ne možete da se otarasite puževa, poprskajte talog oko cvetnih leja i nikada vas više neće posećivati. Talog od kafe posut po dvorištu sprečićei mačku da obavlja nuždu gde god stigne.

Za ogrebotine na nameštaju

Ako vam je drveni nameštaj pun ogrebotina, uz pomoć štapića za uši nanesite malo tople vode i taloga na ogrebani deo i ostavite da malo odstoji. Obrišite ostatak mekom krpom. Sličan recept možete da primenite i da biste povratili sjaj drvenom nameštaju - talog pomešajte sa vodom, potom premažite nameštaj, ostavite kratko da deluje, pa obrišite krpom.

Prirodno đubrivo

Napravite odlično prirodno đubrivo za cveće tako što ćete pomešati dve šolje taloga kafe sa kantom vode i ostaviti da odstoji preko noći, a tom vodom kasnije zalivajte cveće u saksiji ili biljke i povrće u bašti. Talog od kafe bogat je azotom, a dodaje i hranljive materije u zemlju. Odlično uklanja i parazite sa biljaka.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading