Koliko para treba staviti u kovertu kada idete na svadbu? Srbi napravili preciznu računicu, postoji cifra za sve, i "nebitne goste" i kumove

Jelena Vukelić Vesti 17.11.2023 12:51 0

Sezona svadbi uveliko je krenula, pa vas sigurno muči i pitanje koliko novca pokloniti mladencima?

svadba

Shutterstock

Dok se pojedini raduju svadbama, drugima svečane ceremonije stvaraju haos u glavi – treba uzeti slobodan dan, šta obući, šta kupiti i pokloniti… Kao što svi znamo, koverta je poklon za koji se većina ljudi opredjeljuje. Ipak, trendovi se menjaju i stvaraju nam večitu nedoumicu – koliko para treba staviti u kovertu, pa je jedna žena na Reditu napisala "Nekada bila 100 eura, ali to je bilo davno. . Koliko se sad nosi u koverti? Beograd je u pitanju”.

I naravno, usledila je lavina kometara. 

-Zavisi od toga koliko si blizak sa osobom i koliko imaš i koliko želiš da pokažeš da imaš. Osnovna tarifa je 50 eura po osobi. Onda na to dodaš sledeće:

blizak (+ 50 evra)

kum si (+ 50 evra minimum)

bogat (+ 50 evra)

želiš da svi znaju da si bogat (+ 100)

jako siromašan (- 50 evra ili smisli izgovor da ne ideš)

ako vodiš decu, računaj 25 evra po detetu.

Primeri kalkulacije:

Idete devojka i ti (100 evra), ti si blizak (+50), ona nije (+0). Ukupno: 150 evra

Ideš sam (50 evra), bliski ste (+50), siromašan si student (-50 evra). Ukupno: 50 eura

Bogat si kum (50 + 100 eura minimum) i ideš sa isto bogatom ženom (50+50) na svadbu najbližih zajedničkih prijatelja (+50). Vodite dvoje djece (+50), ukupno bar 350 evra.

-Kum si, može to da ide i u naturi, ne mora keš, možda da ste platili fotografa ili si kupio mladoženji odelo”, glasila je računica.

Ako je suditi po komentarima, mnogi su se složili sa njom. Evo šta su još pisali:

Pre je bilo 50, sad je 100 OK. Naravno, ako ti je neko bliži i bitniji, onda više.

-Pravljenje svadbe u Srbiji za mladence je postao biznis. Gleda se uloženo/dobijeno što je jako jadno i bedno. Stavi koliko si u mogućnosti pre svega i koliko misliš da je u redu. Nemoj da ispadaš džek sa poklonom, a posle cela porodica da ispašta celi mesec, da se neko ne bi uvredio”.

“Minimum koliko možeš da platiš je onoliko koliko koštaš mladence (cena stolice, tj. klope), tako da im nisi na trošku dok uvećavate slavlje”.

“Kome si drag, razumeće i ako nemaš”.

“Mislim da je 50 evra sasvim dovoljno, ako se familija ili baš bliski, 100”.

“Ako si nebitan gost 50 evra, 100 ako ste iole bliski. Ako si kum bar 200-300. Ako vodiš +1, onda dodaj još minimum 50 evra”.

A šta vi kažete? Koliko novca treba staviti u kovertu?

 

Komentari (0)
Loading