Neustrašivi podvig Srpkinje: Ana u malom čamcu preveslala Atlantik okružena ajkulama i kitovima

Slobodanka Ćorić Vesti 06.03.2024 13:35 0

Nisu ih zaustavili ni veliki talasi, prevrtanja i poplavljeni odeljci. Nisu ih zaobišle ni povišena temperatura i trovanje hranom

ana žigić

Printscreen/Instagram

Ana Žigić je prva Srpkinja/Slovenka koja je uspela da prevesla Atlantik. Do cilja je došla zajedno sa svojim timom There She Rows kog čine još tri devojke Abbey, Viki i Ellie (UK). One se nisu poznavale pre ovog velikog izazova ali to ih nije sprečilo da razviju timski duh. Put od Afrike do Amerike dug 3.000 milja (skoro 5.000 km), zajedno su preveslale za tačno 39 dana, 12 sati i 25 minuta.

Ovaj neustrašiv tim žena susreo se sa mnogim poteškoćama tokom ove trke. Naime, morale su da desalinizuju morsku vodu i hrane se malim astronautskim zalogajima jer u čamcu od samo 7 metara nije bilo mesta za skladištenje. Nisu ih zaustavili ni veliki talasi, prevrtanja i poplavljeni odeljci. Nisu ih zaobišle ni povišena temperatura i trovanje hranom.

Neustrašiva ekspedicija

Njihova neustrašiva ekspedicija posvećena je ženama koje se bore sa endometriozom.

Ova grupa od četiri hrabre dame je prva ženska ekipa iz Srbije koja se odvažila na preveslanje Atlantika, prelazeći impresivnih 6.000 kilometara od obale Afrike do Amerike. U njihovom čamcu, koji meri svega sedam metara, Ana predvodi ovu neobičnu avanturu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by whatifness (@whatifness)

 

Strahinja i Anja, duo iza Instagram profila "Whatifness", podelili su priču o Ani i njenim drugaricama, izražavajući podršku ovoj hrabroj ženi. Oni su istakli da je Ana njihova kuma, te da se ovaj podvig ne sastoji samo od fizičkog izazova, već i od borbe s nemilosrdnim talasima od 12 metara, susreta s ajkulama, kitovima i opasnimribama.

U daljem obraćanju, Strahinja i Anja su objasnili kako se Ana bavi veslanjem od svoje 12 godine i kada je otkrila da ima endometriozu, zbog prevelikih bolova morala je da prekine da se takmiči. Kada se 2017. godine operisala, polako se ponovo vratila veslanju i odlučila da prevesla okean i posveti ovaj podvig svim ženama koje pate od ove bolesti.

Tokom puta se razboljevale

Da bi opisali sa čime se sve devojke bore, Anja i Strahinja su u viralnom snimku objasnili da su tokom ove trke devojke bile bolesne, kao i da su imale temperaturu. I pored bolesti i svega, one su sada u finalu trke i ostalo im je manje od 1.600 kilometara do cilja.

Informacija koja je veoma zanimljiva je, da je samo 300 žena preveslalo Atlantik, a sada bi trebalo da se na tu listu upiše i prva žena iz Srbije.

„Da li su sva iskušenja, nevolje i žrtve vredne ove trke? Da, ako možemo da edukujemo samo još jednu osobu o endometriozi, i da inspirišemo bar jednu devojčicu da nastavi da se bavi sportom. Kada sam bila mala, nisam znala šta mi razara telo, to me je udaljilo od sporta, uticalo na mentalno zdravlje i na mnogo načina oduzelo volju za životom“, napisala je Ana na svom instagram profilu.

Dodala je da se zahvaljuje svom magičnom timu koji nikada nije preispitivao njen bol u čamcu i brinuo se o njoj.

Cilj ove trke bio je da inpirišu i motivišu devojke širom sveta ne samo da se bave sportom, već i da ostanu u istom. Tokom trke, tim She There Rows prikupljao je novac za dobrotvorne organizacije Endometriosis UK, Women’s Sport Trust i Teenage Cancer Trust.

Komentari (0)
Loading