Prženje na suncu vam donosi izgorelu kožu: Ishrana je jako važna za preplanuli ten, izbacite šargarepu, ostaćete beli

Vesti 06.06.2023 11:59 0

Uvek koristite adekvatnu zaštitu od sunca i izbegavajte izlaganje suncu u najintenzivnijim periodima dana kako biste održali zdravu kožu tokom letovanja

Sunčanje

Shutterstock

 

Da biste dobili preplanuli ten na letovanju, važno je da povedete računa o ishrani. Određena hrana može vam pomoći da poboljšate boju kože, očuvate zdravlje kože i podstaknete proizvodnju melanina. Evo nekoliko namirnica koje biste trebali da uključite u ishranu kako biste postigli preplanuli ten:

Voće i povrće bogato beta-karotenom:

Šargarepa, bundeva, kajsija, mango i spanać sadrže visoke nivoe beta-karotena. Beta-karoten je prirodni pigment koji se pretvara u vitamin A u organizmu, poboljšava boju kože i pomaže u zaštiti od sunčevih oštećenja.

Citrusno voće:

Limun, narandža, grejpfrut i drugo citrusno voće bogato je vitaminom C. Ovaj vitamin ima antioksidativna svojstva koja pomažu u održavanju zdrave kože i podstiču proizvodnju kolagena, što može doprineti preplanulosti.

Orasi i bademi:

Ove orašaste plodove odlikuje visok sadržaj vitamina E, koji je ključan za održavanje hidrirane i zdrave kože. Vitamin E takođe štiti kožu od oštećenja izazvanih suncem.

Losos i ostala riba:

Riba poput lososa, skuše i sardine bogata je omega-3 masnim kiselinama. Ove esencijalne masnoće pomažu u očuvanju zdravlja kože i ublažavaju upale, čime se poboljšava boja kože.

Zeleni čaj:

Ovaj napitak sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih suncem. Pijenje zelenog čaja može doprineti održavanju zdravlja kože i pružiti dodatnu podršku preplanulosti.

Komentari (0)
Loading