Ako želite da smršate pijte ovo svaki dan: Naš omiljeni napitak može biti od velike pomoći u topljenju viška masti

Marina Đurđević Vesti 09.08.2023 12:47 0

Gubitak viška kilograma može biti teško putovanje puno izazova koliko god bili motivisani i disciplinovani.

kafa

Shutterstock

Jedno od omiljenih naših napitaka, ako se ne preteruje s njim, može biti od velike pomoći u topljenju viška masti.

Stručnjaci preporučuju da se, ako želite da smršate, klonite rigoroznih i veoma restriktivnih dijeta, već da umesto toga odaberete uravnoteženu i raznovrsnu ishranu. Samo tako ćete na zdrav način i uz unos svih neophodnih hranljivih materija uspeti da se rešite viška masnoće, i to bez jo-jo efekta ako "dijetu" pretvorite u zdrav način života.

U tome vam može pomoći mnogo namirnica koje ubrzavaju topljenje masti i ubrzavaju metabolizam, uz adekvatan unos tečnosti, a stručnjaci sve češće pominju još jednu dodatnu pomoć za mršavljenje, kafu.

Ovaj napitak obično se koristi kao "energetska injekcija" u toku dana, za popravljanje raspoloženja i veću dinamičnost, a mnogi ne mogu da joj odole zbog opojnog mirisa i ukusa. Naravno, s kafom se ne sme preterivati jer su je brojna istraživanja povezala s kardiovaskularnim problemima, ali ako ste umereni – može vam biti važan saveznik u mršavljenju.Izveštava Glossy.

Trik je u tome što kafa sadrži kofein, supstancu koja deluje kao stimulans u organizmu i može da pomogne u topljenju masti tako što ubrzava metabolizam, piše medicinska platforma Healthline.

U studiji grčkog Univerziteta "Harokopio" u Atini, koja je objavljena 2013. u medicinskom magazinu Obesity, učestvovale su 33 odrasle i gojazne osobe koje su pile kafu sa šest miligrama kofeina po kilogramu svoje telesne mase.

Rezultati su bili vrlo zanimljivi: učesnici istraživanja koji su pili kafu na ovaj način su značajno smanjili unos kalorija u odnosu na one koji su pili kafu s manje kofeina ili je nisu pili uopšte.

Kako su zaključili japanski stručnjaci u studiji objavljenoj 2017. u listu Clinical Physiology and Functional Imaging, unos kofeina pokazao se korisnim za ubrzanje metabolizma i podsticanje sagorevanja masti.

Do tog zakljujčka došle su i mnoge druge studije, uključujući i onu koju su sproveli eksperti Univeziteta Južne Floride 2016. godine.

Interesantna je i tvrdnja da ljudi koji piju kafu kasnije lakše održavaju zdravu telesnu težinu, koju su izneli nemački naučnici nakon studije objavljene 2016. u magazinu European Journal of Clinical Nutrition. Oni su sproveli istraživanje u kom je učestvovalo 2.600 ljudi, a otkriveno je da su oni koji su bili pića s više kofeina nakon što su smršali lakše održavali liniju od kontrolne grupe.

Koliko kafe dnevno smete da popijete?


Kako navodi ugledna američka klinika "Mejo", za odrasle i zdrave ljude bezbednim se smatra oko 400 mg kofeina dnevno.

Prema pisanju medicinske platforme Healthline, jedna šoljica kafe sadrži između 70 i 140 mg kofeina, zbog čega se obično ne preporučuje više od 2-3 šolje (male ili srednje veličine) kafe dnevno.

"Iako su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdila najbolja količina, generalno preporučujemo konzumiranje do 400 mg kofeina dnevno, što je do četiri ili pet šoljica "ističle dr Kimbre Zan sa Zdravstvenog univerziteta u Indijani, ali imajte u vidu da to zavisi i od veličine šolje i od količine kofeina u kafi.

Komentari (0)
Loading