Karmen (92) je najstariji aktivni model na svetu: Hodala po svetskim pistama i očaravala mase, ali njen život nije bio nimalo glamurozan

Vesti 18.01.2024 15:34 0

Njen prvi susret sa svetom mode nije bio ni približno uspešan kao ostatak njene karijere...

Karmen

Cindy Ord / Getty images / Profimedia

Iako smo često preopterećeni godinama i brojevima na etiketi, možda bi trebalo da se opustimo i živimo najbolju verziju života kog imamo.

Najbolju inspiraciju za ovo pronašli smo u 92-godišnjoj Karmen Del Orefiče, koja je poznata kao najstariji aktivni model u modnoj industriji. Uprkos tome što je već duboko u godinama u kojima bi mnogi jednostavno uživali u zasluženoj penziji, ona se i dalje čini nezaustavljivom.

Ceo život se mi žene opterećujemo nekim brojkama – centimetrima visine i još više širine, brojevima na etiketama, godinama i čitavim decenijama u kojima je nešto (ne)primereno i/ili (ne)poželjno, umesto da jednostavno opustimo i živeći najmagičniju verziju svog života najbolje što možemo, a najbolju inspiraciju za to našli smo u 92-godišnjoj Karmen Del Orefiče, koja je poznata kao najstariji aktivni model u modnoj industriji.

Njen prvi susret sa svetom mode nije bio ni približno uspešan kao ostatak njene karijere. Žena fotografa Hermana Landšofa otkrila ju je u autobusu kada je imala samo 13 godina, ali su njene probne fotografije brzo zaboravljene. Srećom, bilo je onih koji su prepoznali njen potencijal, pa se samo dve godine kasnije, sa 15 godina, prvi put pojavila na naslovnoj strani Voga i postala miljenica fotografa Ervina Blumenfelda. Prošle godine, u 92. godini, pojavila se na naslovnoj strani čehoslovačkog izdanja Voga kao najstariji aktivni model na svetu, istiće Miss7.

 

 

Od najranijih godina Karmen nije imala nimalo lak život. Odrastajući u Njujorku sa majkom, nikada im nije bilo dovoljno novca, a jednom prilikom je priznala da je bila toliko neuhranjena da su fotografi morali dodatno da zakopčaju haljine koje je nosila i da joj obline popunjavaju papirom. Nisu imali čak ni telefon u kući, pa je Vog poslao ljude lično da je zovu na snimanje. Njena manekenska karijera nije bila dovoljno finansijski unosna da bi značajnije izdržavala porodicu, pa su ona i njena majka radile i kao krojačice da bi sastavile kraj s krajem. 

 

 

Karmen ruže nisu cvetale ni na polju ljubavi. Početkom 50-ih, udala se za Bila Majlsa, čoveka koji je iskoristio njenu karijeru prikupljajući čekove od agencije za modele, dok joj je ostavio samo 50 dolara džeparca. Nakon što su se razveli, Karmen se udala za fotografa Ričarda Hajmana, koji ju je napustio nakon što je odlučila da se povuče iz manekenstva 1958. godine.

 

 

Nesigurna finansijska situacija naterala je Karmen da se vrati manekenstvu 1978. godine, a samo nekoliko godina kasnije ponovo je krasila naslovnice brojnih modnih časopisa. I dalje stalno i vrijedno radi - pojavljuje se u časopisima, reklamnim kampanjama, pa čak i nosi revije brojnih brendova. Uprkos tome što je već duboko u godinama u kojima bi mnogi jednostavno uživali u zasluženoj penziji, ona se i dalje čini nezaustavljivom.

„Muškarci i žene treba da vode računa o sebi i vole sebe. Jedna od tajni očuvanja lepote je da radite ono što radite za svoje dete, da ga negujete i hranite s ljubavlju. Ovo treba da radimo sa sobom: da se brinemo o sebi, da volimo sebe i damo sebi tu vrstu energije“, rekla je ona u nedavnom intervjuu, još jednom podsetivši da su godine samo broj i da neki ljudi zaista vole vino. , postajati sve bolji sa godinama sve bolji i bolji.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading