"Zakon o otkucaju srca" stupio je na snagu: Najstroži propis o ABORTUSU ženama oduzeo pravo na ODLUKU

Vesti 07.09.2021 13:44 0

Spor oko pobačaja deli stanovništvo Teksasa skoro tačno na pola. Republikanci su sada na vlasti i doneli su najstrože zakone o abortusu u celim Sjedinjenim Državama. Protivnici abortusa moći će da tuže lekare i žene koji izvode operacije, a ako pobede, mogu dobiti i do 10.000. dolara obeštećenje

"Zakon o otkucaju srca" stupio je na snagu: Najstroži propis o ABORTUSU ženama oduzeo pravo na ODLUKU

Tanjug/Ap

Borba za pooštravanje zakona o abortusu u Teksasu traje decenijama. Predstavnici pokreta protiv pobačaja radili su na terenu i trošeći ogromne količine novca na društvene kampanje, ubedili su neodlučne građane da se izjasne o jasnim stavovima protiv abortusa . U isto vreme došlo je do političkih promena u Teksasu i naknadnih nominacija na lokalnom Vrhovnom sudu. Čim su protivnici protiv abortusa primetili da podela vlasti ide u prilog njihovom cilju, republikanski guverner Teksasa Greg Abbott odmah je potpisao zakon koji je neko vreme ležao u njegovoj fioci, zabranjujući abortus nakon što fetus pređe 6 nedelja.

U Sjedinjenim Državama bilo je još sličnih zakona. Mnogi guverneri država potpisali su vrlo restriktivne žalbe protiv pobačaja, ali svaki put kada bi došli na Vrhovni sud države, bili su izrisani kao neustavni. Ovo uključuje Georgiju, Mississippi, Kentuki i Ohajo, između ostalih, ali ovaj put je bilo drugačije.

Teksasom vlada republikanski guverner. Istovremeno, konzervativne sudije imaju većinu u sadašnjem sastavu Vrhovnog suda. Kada je zakon koji je potpisao Abbott došao na njihov sto, odlučili su da je ispravno nametnuti dodatna ograničenja abortusistima. Oni su izglasali rezoluciju sa 5 prema 4 glasa.

Žena nema vremena da donese odluku

Od srede, 1. septembra 2021, u Teksasu su zabranjeni abortusi nakon šeste nedelje trudnoće. Tada srce počinje da kuca najčešće, pa su mediji nova ograničenja nazvali "zakon o kucanju srca".

U praksi to znači da je ženama definitivno zabranjen abortus, dok mnoge od njih još ni ne znaju da su trudne. Stručnjaci naglašavaju da neke žene možda ne prate tačno svoj ciklus, a mnogima od njih su nepravilne, što otežava utvrđivanje tačnog datuma poslednje menstruacije. Kada žena shvati da je trudna, može biti prekasno da se odluči za proceduru.

Doktorka Dženifer Villavićencio sa Američkog koledža ginekologa rekla je za Njujork Tajms da je savršeno prirodno da žena ne zna da je trudna, čak i ako je prošlo šest nedelja od začeća. I dodaje da je „prisiljavanje žena da donesu odluku o budućnosti trudnoće u tako kratkom roku protivno etičkoj brizi“.

10 hiljada dolara. zbog dokazivanja da je žena abortirala

Tanjug/Ap

 

Ograničenja u novom teksaškom zakonu, međutim, idu mnogo dalje. Abortus je takođe nezakonit ako je rezultat krivičnog dela: silovanja ili incesta. Takođe u oba ova slučaja, žena će morati da nastavi trudnoću i rodi dete. Zakon je detaljno ispitala Elizabeta Naš sa američkog Instituta Guttmacher, istraživačke organizacije koja podržava pravo na abortus. Analiza centra pokazuje da postoji samo jedan, takođe snažan i ograničen zakon koji abortus čini legalnim u Teksasu.

- Akt dozvoljava postupak samo kada bi trudnoća mogla da ugrozi život majke ili dovede do „značajnog i nepovratnog oštećenja glavnih funkcija tela“. Ali zakonodavac nije označio posebne slučajeve obezvređenja- kaže Naš.

Kontroverze se ne vode samo oko novog zakona, već i oko toga ko će ga sprovesti. Prema pravilima Teksasa, privatnici će imati pravo da tuže svakoga ko izvrši abortus. U praksi to znači da će institucije koje sebe opisuju kao "pro life" sada pratiti klinike za abortuse. Ako dokažu da je neki lekar uradio abortus posle 6 nedelje,  Prema teksaškom zakonu, ako pobedi na takvom suđenju, može računati na naknadu sudskih troškova i 10 hiljada. Organizacije protiv pobačaja već trljaju ruke, nadajući se tiho uspešnim procesima koji će popraviti njihove budžete nakon dugih, napornih i skupih društvenih kampanja.

Pravo žena da donose odluke o sebi

U Teksasu postoji otprilike 24 klinike za abortuse. U istoj državi postoji 10 puta više tzv krizni centri za trudnoću . To su ustanove koje blisko sarađuju sa organizacijama protiv pobačaja, većina ih se nalazi u blizini klinika za abortuse. Centri nude besplatne lekarske preglede i savetovanje, a njihovo osoblje se nada da će odvratiti žene od prekida trudnoće. Sada će, zahvaljujući činjenici da su dve institucije u neposrednoj blizini, "borba" za suverenu i nezavisnu odluku žena biti žestoka.

Prema različitim procenama, u Teksasu ima preko 7 miliona žena u reproduktivnoj dobi . Sve njih su upravo osudili državni organi zbog nemogućnosti donošenja odluke. Guverneri, sudije i aktivisti organizacija za i protiv abortusa će to uzeti za sebe.

Komentari (0)
Loading