Odnos sa braćom i sestrama može da nam uništi ili sredi život: Šta će od ovoga biti, odlučuju dve važne stvari

Jelena Vukelić Vesti 12.10.2023 11:12 0

Ne možemo da biramo braću i sestre kao što možemo partnere ili prijatelje. A braća i sestre mogu da utiču na nas i više od roditelja. Bilo da su stariji i kul ili mlađi i frustriraju nas, bilo da pratimo svaki njihov korak ili bežimo u drugom pravcu čim ih vidimo

Kardašijan

Shutterstock

Ako ste odrasli u porodici sa braćom i sestrama, verovatno ste iskusili razne aspekte tog odnosa - ljubav, rivalstvo, podršku, svađe i sve između toga. Odnosi među braćom i sestrama mogu biti neverovatno kompleksni i puni protivrečnosti. Rečju, ovaj odnos može da vam uništi ili spasi život.

Marija Ostojić, psiholog, ističe da odnos braće i sestara ima mnogo faktora koji utiču na njegovu složenost. Jedan od ključnih faktora je rivalstvo. Kroz odrastanje, deca često teže za pažnjom i ljubavlju roditelja, a prisustvo braće ili sestara može izazvati osećaj konkurencije. To može dovesti do zavisti, ljubomore i sukoba koji mogu ostaviti trajne emocionalne ožiljke.

- Roditelji imaju važnu ulogu u oblikovanju tih odnosa kroz svoje postupke i reakcije. Povlačenje preferencijalnih tretmana, poređenje između dece ili nedostatak jednakog tretmana mogu doprineti većim tenzijama i negativnim emocijama među braćom i sestrama.Što roditelji više upućuju braću i sestre jedne na druge, oni će kasnije imati bliskiji odnos.

Da li se osoba oblikuje prema svojoj braći i sestrama ili pokušava da se od njih razlikuje takođe ima važne posledice. Jedna studija je otkrila da su braća i sestre koji su imali pozitivan osećaj jedni za druge imali tendenciju da postignu slične nivoe obrazovanja, dok su oni koji su imali nejednak roditeljski tretman stekli različita obrazovanja. To ne mora da bude nužno loše jer u vreme kada odnosi dece i roditelja doživljavaju uspone i padove, odnosi među braćom i sestrama mogu postati topliji.

- Još jedan faktor koji utiče na kompleksnost odnosa su individualne ličnosti dece. Svi smo jedinstveni i imamo različite temperamentne karakteristike. Neki mogu biti više skloni konfliktima, dok su drugi mirniji i povučeniji. Ove razlike mogu dodatno otežati pronalaženje zajedničkog jezika i uspostavljanje harmoničnih odnosa - kaže naša sagovornica.

Ipak, odnosi među braćom i sestrama nisu nužno negativni. Marija Ostojoć ističe da oni mogu biti izvor podrške, prijateljstva i trajnih veza. Kroz zajednička iskustva, deca mogu naučiti vrednost timskog rada, deljenja i empatije.

- Izražavanje svojih osećanja, slušanje i razumevanje perspektive drugih može biti ključno za prevazilaženje konflikata i jačanje veza. Takođe je važno da roditelji pruže podršku i podstiču pozitivne interakcije između dece.

Za kraj, neophodno je imati realna očekivanja u vezi sa odnosima među braćom i sestrama. Svaka veza ima svoje izazove, ali uz trud, razumevanje i ljubav, odnos braće i sestara može postati vredan i ispunjen deo naših života.

Komentari (0)
Loading