Ostavila sam svog neverbalnog autističnog sina da živi sam: Potez ove majke jedni tumače kao hrabrost, dok je drugi strašno osuđuju

Vesti 20.06.2023 16:20 0

Ova mama se zbog jakog motiva odlučila na ovaj neverovatan potez

majka i sin

Printscreen/Instagram

 

Sebastijen, koji danas ima 26 godina, proveo je poslednjih šest godina samostalno živeći na prelepom ostrvu Baliju. Iako njegova majka, gospođa Ču Ka Jing, živi u Singapuru, donela je hrabru odluku da omogući svom neverbalnom autističnom sinu da napreduje u ovom tropskom raju. To je bila najbolja stvar koju je ikada učinila za sebe i svog sina, a evo zbog čega je ova majka donela takav korak, prenosi Stil Kurir.

Upoznajte Sebastijena, predivnu dušu koja već šest godina iskusi očaravajuću magiju Balija. Sa svojih 26 godina, ovaj neverbalni autistični mladić otkrio je lepotu samostalnog života, okružen posvećenim negovateljima. Iako njegova majka i njen partner žive u Singapuru, njihova neizmerna ljubav i vera u Sebastijenov potencijal doveli su ih do ovog izuzetnog izbora.

Opisujući Sebastijenovo iskustvo kao neverbalne osobe sa autizmom, gospođa Ču ističe njegove jedinstvene izazove u komunikaciji. Prema njenim rečima, Sebastijenu nedostaje sposobnost da razgovara, povezuje se i gradi odnose na uobičajen način. To mu predstavlja velike prepreke u uspostavljanju veza i prilagođavanju društvenim normama koje često postavljaju posebne zahteve za socijalnu interakciju.

Prepoznajući važnost njegove nezavisnosti, majka je odlučila da stvori okruženje u kojem će on moći da napreduje. Razmišljajući o svom izboru, gospođa Ču je izjavila: "Ako bih ostala uz njega, svaki put kada bi stvari krenule nizbrdo, uvek bi se oslanjao na mene. Ali sa negovateljima (na Baliju)... morao je da postane samostalan."

"To je verovatno najteža odluka u mom životu", iskreno je priznala.

U to vreme, Sebastijen je već postigao stepen nezavisnosti u kojem je mogao sam da kuva, bira garderobu i brine o sebi. Tokom porodičnog odmora na mirnom indonežanskom ostrvu 2012. godine, gospođa Ču je primetila da Sebastijen pronalazi utehu u prirodi. Gledajući ga kako se smiruje uz more, počela je razmišljati o tome kako bi mogla pomoći da se još više poveže sa prirodom. Uprkos početnom otporu bliskih ljudi, gospođa Ču je istrajala u potrazi za pristupačnim smeštajem i negovateljima.

Putovanje, međutim, nije bilo bez izazova. U početku, gospođa Ču je putovala na Bali svake dve nedelje dok se borila da potpuno uspostavi poverenje prema novom okruženju.

Radi Sebastijenove sigurnosti, prva vila u kojoj je živeo bila je opremljena video nadzorom. Pronalaženje pouzdanih negovatelja pokazalo se kao značajna prepreka. Gospođa Ču je imala teškoća u pronalaženju odgovarajućih osoba koje bi brinule o svom sinu.

Tokom godina, tim negovatelja je prolazio kroz promene, ali samo jedan negovatelj je ostao konstantan. Nažalost, neki negovatelji koji su dolazili i odlazili nisu se pravilno odnosili prema Sebastijenu. Uprkos ovim izazovima, gospođa Ču je izjavila da je Sebastijen doživeo isceljenje i lični razvoj tokom svog boravka na Baliju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kah Ying Choo (@kahyingchoo)

Umesto da očekuje od njega da se prilagodi uobičajenom ponašanju i društvenim normama, ona ga prihvata takvog kakav jeste. Sada se gospođa Ču fokusira na edukaciju drugih o autizmu i promovisanje razumevanja i prihvatanja, bez nametanja društvenih standarda pojedincima poput Sebastijena. "Ne očekujemo da govori smislene rečenice. Ne očekujemo da nas uvek pozdravi ili nešto kaže", iskreno je izjavila majka.

Putovanje gospođe Ču sa sinom Sebastijenom naglašava izazove s kojima se suočavaju porodice koje žive sa autizmom. Njena odluka da stvori okruženje u kojem će Sebastijen moći da napreduje, čak i ako to znači distancu i nekonvencionalne izbore, pokazuje duboku ljubav i predanost njegovom blagostanju.

Komentari (0)
Loading