Kako da znate da vaše dete ima poseban dar? Empatija je jedan od znakova, ali na ova tri sigurno nikada ne biste pomislili

Marina Đurđević Vesti 10.07.2023 12:17 0

Ako dete razvija određena interesovanja i posvećeno je nekoj aktivnosti, važno je da ga motivišemo i pružimo mu slobodu da se izrazi. Kako da prepoznate da je dete posebno nadareno? Kod natprosečno inteligentne dece određene osobine ukazuju da pamet i sjajnu sposobnost rasuđivanja, a kada je reč o talentu ili posebnom daru ovakvi mališani imaju jednu zajedničku osobinu.

dečak

Shutterstock

Ako dete razvija određena interesovanja i posvećeno je nekoj aktivnosti, važno je da ga motivišemo i pružimo mu slobodu da se izrazi. Kako da prepoznate da je dete posebno nadareno? Kod natprosečno inteligentne dece određene osobine ukazuju da pamet i sjajnu sposobnost rasuđivanja, a kada je reč o talentu ili posebnom daru ovakvi mališani imaju jednu zajedničku osobinu.

Reč je o emocionalnim reakcijama na svet oko sebe. Smatra se da nadarena deca imaju posebno razvijenu empatiju, pa tako, na priimer, mogu imati intezivnije reakcije kada je u filmu neko povređen u odnosu na drugu decu. Takođe, mogu imati pojačan osećaj za pravdu, mogu se osećati frustrirano usled nepravede i teško im je da to razumeju, piše yumama.rs.

Pored empatije, neki od glavnih signala da je dete nadareno mogu biti:

Ekstremna potreba za stalnom mentalnom stimulacijom,sposobnost brzog učenja i obrade složenih informacija, potreba za dubokim istraživanjem predmeta i situacija, nezasitna radoznalost najčešće se iskazuje beskrajnim pitanjima, sposobnost da shvate gradivo nekoliko nivoa iznad svojih vršnjaka, iznenađujuća emocionalna dubina i osetljivost, oduševljenje jedinstvenim interesovanjima i temama, neobičan ili zreo smisao za humor, kreativno rešavanje problema i maštovito izražavanje,brzo apsorbuje informacije sa nekoliko potrebnih ponavljanja, samosvest, društvena svest i svet o okruženju.

Darovita deca mogu pokazati neke, ali ne sve od ovih osobina  ipak svako dete je drugačije.

Komentari (0)
Loading