Raskid porukom je sve češći: Iako je nepristojno, psiholozi kažu da je prihvatljiv u ovim situacijama i otkrivaju šta treba da napišete

Vesti 06.10.2023 12:57 0

Poruka poslata putem telefona, u kojoj se objašnjavaju razlozi zbog kojih je veza prekinuta, uvek je lakša, jer se time izbegavaju objašnjavanje i rasprava. Pitali smo stručnjake za veze kada je to prihvatljivo, jer svakako nije pristojno..

tužna žena

Shutterstock

Raskidi nikada nisu laki i u njima je važno ne samo da brinete o sebi, već i da se prema drugoj osobi odnosite s poštovanjem. Razgovor licem u lice je najzdraviji, telefonski poziv je sledeća najbolja stvar, a raskid putem poruke je prihvatljiv samo u nekim situacijama, kažu psihoterapeuti i stručnjaci za partnerske odnose.

1. Izašli ste samo jednom ili dvaput

Ako tek počinjete da se viđate i osećate da to nikuda ne vodi, ne morate da idete na drugi sastanak samo da biste rekli da to ne želite. Stručnjak za partnerske odnose Suzan Troter kaže da je tada u redu poslati drugoj osobi jednostavnu i jasnu poruku, poput: „Hvala na sastanku. Bilo je lepo upoznati te, ali ne osećam da možemo imati romantičnu vezu. Želim ti sve najbolje.“

2. Raskid je obostrani sporazum

Kada obe osobe žele da raskinu i nastave dalje, sasvim je u redu da to uradite putem poruke. „Poruka u kojoj se objašnjavaju razlozi zbog kojih je veza prekinuta uvek je lakša za one koji znaju da nema povratka i žele da izbegnu dramu“, kaže Aura De Los Santos, klinički i edukativni psiholog. Ali čak i ako se obe strane slažu, važno je da poruka bude jasna i direktna.

ljuta devojka

Shutterstock

 

3. Zabrinuti ste za svoju bezbednost

Nažalost, neki odnosi su toksični, i u tim slučajevima, tekstualna poruka može pružiti potreban nivo sigurnosti, kaže advokat za razvode i stručnjak za porodično pravo Laura Vaser. "U odnosima sa nepredvidivom ili nasilnom dinamikom, raskid licem u lice može biti štetan za vaše emocionalno i fizičko blagostanje. Zapamtite, vaše dobro je uvek na prvom mestu", dodaje ona, a poruka bi tada trebalo da bude kratka i jednostavno, da poručuje kako ne želite da više kontaktirate.

4. Daleko ste jedno od drugog

Ako ne živite blizu i retko se viđate, pa više niste srećni u vezi, raskid putem poruke je u redu, objašnjava stručnjak za veze Džeri Bruk. „Niko neće preći stotine kilometara samo da bi rekao drugoj osobi da je gotovo i da oboje mogu nastaviti sa svojim životima“, kaže on.

5. Vaše mentalno zdravlje je ugroženo

Bilo da ste dugo u vezi ili tek počinjete, najvažnije je da vodite računa o sebi. A kada veza utiče na vaše mentalno zdravlje, možda je vreme da napravite korak unazad. „Kada osećate da je neko prešao granicu, imate svako pravo da uradite ono što treba da biste brinuli o sebi“, kaže Odri Houp, stručnjak za odnose i sertifikovani savetnik za bolesti zavisnosti i traume. Tada je prihvatljiva poruka, kao i u situacijama kada je teško komunicirati sa partnerom o želji za raskidom.

Komentari (0)
Loading