Ovo neobično ime roditelji sve češće daju ćerkama: Kad vidite značenje, svideće vam se još više

Olja Jelić Vesti 03.11.2023 16:35 0

Poslednjih desetak godina sve je više roditelja u Srbiji koji svojim ćerkama ovo ime

devojčica

Shutterstock

Ovo žensko ime je popularno među roditeljima zadnjih desetak godina.

Prema poreklu imena Iskra, njegovo preneseno značenje može da se posmatra kao – „ona koja je sjajna“; „ona koja je puna energije“; „ona koja obasjava svetlošću i toplinom“; „ona koja svakom greje srce i dušu“; „ona koja ima i spoljnu i unutrašnju lepotu“; „vatrena“; „tajanstvena“, ali i „ona koja daje radost“; „ona koja donosi bolju budućnost“; „radosnica“; „srećnica“.

Pretpostavlja se da je vlastito ime Iskra poreklom od reči „iskra“ koja pak na slavenskim jezicima označava vatru; žar; „varnicu“ koja se stvara kada se vatra zapali.

Od davnina postoje verovanja da „varnice“ koje se stvaraju prilikom sagorevanja drveta u vatri, koje „iskriče“, nose neka bolja vremena i nova radovanja, bogatstvo, bolje zdravlje i dobar život i budućnost.

 

@najzena.rs Udruženje Asocijacija mama Srbije i naš portal „Naj žena“, su pokrenuli video serijal „Naj mama“ u kome vam predstavljamo sve one žene koje s ponosom mogu da nose ovu titulu. 👸🏻 Druga naša „Naj mama“ je Nataša Gasenberger, ponosna majka sedmoro dece. Ova hrabra mama, objasnila nam je kakve sve izazove nosi svakodnevni život velike porodice. U intervjuu Nataša nam je otkrila i ko joj je pružio najveću pomoć I podršku dok su deca bila mala. 🙂 Priču sa Natašom pogledajte na našem portalu! #najžena #žena #najmama #mama #majke #jednajemajka #srbija #emisija #foryoupage #fypシ #majka ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading