Najvažniji običaji za Svetog Nikolu: Da bi vam sledeća godina bila bogata i rodna, danas ovo obavezno uradite

Vesti 19.12.2023 09:05 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu. Za nju se vezuju običaji koje danas treba uraditi kako bi sve članove porodice pratili dobro zdravlje i sreća.

sveti nikola

Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu. To je najčešća krsna slava u Srba, pa se kaže da polovina vernika slavi, druga polovina ide u goste. Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, splavara, vodeničara, ribara, putnika, dece i siromašnih. Više običaja vezuje se za današnju slavu, a ovo su neki od najvažnijih:

* Sveti Nikola je bio veliki dobrotvor i štitio siromašne, pa danas treba pokloniti nešto onima koji nemaju. Pošto je Sveti Nikola darovao uglavnom tajno, veruje se da bi trebalo na isti način darovati siromašne.

* Danas je dobro da najmlađi ukućani dobiju poklončić, a najčešće se poklanja paketić sa orasima, jabukama i slatkišima. U nekim krajevima je običaj da se ostavi na prozoru, dok se u drugim ubacuje u dečju obuću kako bi ga deca videla kada krenu napolje.

* U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug, sledeća godina biti bogata i plodna. Takođe, danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

* Ko nije posejao božićnu pšenicu 17. decembra na Svetu Varvaru, treba to danas da uradi.

* Postoje u nekim krajevima i verovanja da žene koje nisu rađale na današnji dan se pomole Svetom Nikoli za porod.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading