U današnjem svetu postoje različiti stilovi roditeljstva: Ovo je deset najpopularnijih prema istraživanjima za 2023. godinu

Olja Jelić Vesti 22.12.2023 12:19 0

U današnjem svetu čini se da se svaki dan pojavi novi tip roditeljstva. Ipak, postoji nekoliko onih koji se ističu.

Tata i ćerka

Shutterstock

U današnjem svetu čini se da se svaki dan pojavi novi tip roditeljstva. Ipak, postoji nekoliko onih koji se ističu. Google je objavio podatke o najpopularnijim vrstama roditeljstva koje su se pretraživale ove godine. Navodimo deset stilova roditeljstva koji su se našli na popisu.

1. Roditeljstvo novog doba

Najpopularniji roditeljski stil za 2023. godinu je roditeljstvo novog doba ili New Age roditeljstvo. Ono podstiče staratelje da prihvate nove kulture i stilove roditeljstva. Roditelji se usresređuju na to da svojoj deci postanu prijatelji i mentori, umesto da budu šefovi ili strogi roditelji.

Roditelji se retko odlučuju za samo jedan stil. Kako se nova godina približava, preporučljivo je razmisliti o svakom od ovih deset stilova te ih kombinovati kako bi se dobio stil koji najviše odgovara i roditelju i detetu.

2. Slonovsko roditeljstvo

Ovaj stil temelji se na uverenju da decu pre svega treba negovati i štititi, posebno tokom mlađih godina, objasnila je dr. Robin Silverman za The Bump. Slonovsko roditeljstvo ceni nezavisnost i akademski i sportski uspeh.

3. Mekano roditeljstvo

Slično nežnom roditeljstvu, mekano roditeljstvo podstiče stvaranje emotivno pozitivnog okruženja, ali bez previše popustljivosti kada je reč o disciplini.

4. Aktivno roditeljstvo

Ovaj stil odnosi se na proaktivan pristup odgoju dece. Roditelji su aktivno uključeni u život, obrazovanje i celokupni razvoj svoga deteta. Aktivno roditeljstvo uključuje doslednu komunikaciju, pozitivnu disciplinu i postavljanje jasnih očekivanja.

5. Helikoptersko roditeljstvo

Helikoptersko roditeljstvo ukazuje na tendenciju roditelja da "lebde" nad svojom decom tokom njihovih svakodnevnih aktivnosti. Helikopter-roditelji često mikroupravljaju svakim aspektom iskustava, aktivnosti i odluka svoje dece.

6. Prirodno roditeljstvo

Ovaj stil naglašava instinktivan pristup, usklađivanje s jetetovim prirodnim razvojem, podsticanje snažnih emotivnih veza i uključivanje praksi poput dojenja.

7. Slobodan odgoj

Kao što ime sugeriše, cilj slobodnog roditeljstva je podsticanje nezavisnosti. To znači da trebamo da pustimo svoju decu da slobodno trče na igralištu ili ih ostaviti same kod kuće kada su spremna i sposobna brinuti se o sebi.

8. Zajednički odgoj

Usklađeno kultivisano roditeljstvo, kako ga je imenovala sociološkinja Anet Larau, uključuje aktivno podstcanje veština i talenata kroz organizovan eaktivnosti, strukturirane rasporede i intervenciju s ciljem opremanja deteta nizom iskustava i prilika. Naziv ovog stila implicira oblik odgoja dece koji je usklađen, zajednički i uravnotežen.

9. Autoritarno roditeljstvo

U ovom tipu roditeljstva pravila su stroga i ne ostavljaju puno prostora za tumačenje. Sšovode se kazne, a deca retko imaju pravo glasa u donošenju odluka ili odabiru stvari za sebe.

10. Rutinsko roditeljstvo

Ovaj stil roditeljstva uključuje obavljanje svakodnevnih zadataka i odgovornosti, kao što su hranjenje i čuvanje dece, kako bi se osigurala njihova dobrobit i razvoj. Jedno od najlakših i najkorisnijih mesta za uključivanje rutinskog roditeljstva u svakodnevicu je postavljanje rutine odlaska na spavanje.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading