Mrežama kruži zastrašujući video: Jelena Đoković apeluje da pogledate, odvojite dva minuta, vredi i mnogo više

Olja Jelić Vesti 14.07.2023 12:47 0

Mreže nisu onlajn foto-album, već pretnja i nezamisliva opasnost po decu.

Jelena Đoković

Printscreen/Youtube

Trenutno jedan video možete videti na skoro svakoj mreži. Video koji tera strah u kosti, obilazi vas jeza dok ga gledate, a milion strahova i apstraktnih situacija koje su potencijalno moguće vam se vrzmaju po glavi.

Nemačka kompanija Deutschetelekom snimila je video kojim želi da uputi upozorenje roditeljima da sačuvaju privatnost dece, a među prvima je tu vest kod nas podelila Zelena učionica.

„Reč je o pokušaju da se roditeljima predstavi koliko je važno da budu pažljivi kada je reč o objavljivanju sadržaja koji se tiče njihove dece. Tehnologija koja nam je danas na raspolaganju može da uradi nezamislive stvari. Nesvesni njene moći, pomalo naivno svakodnevni život svoje dece izlažemo javno, nepoznatim ljudima.

U ovom videu roditelji devetogodišnje Ele imaju šansu da vide šta bi im rekla njihova odrasla ćerka čije slike i video-zapise često dele na društvenim mrežama.

Odvojite dva minuta i 48 sekundi. Vredi i mnogo više.

 

 

Možda i nismo svesni opasnosti veštačke inteligencije i verujemo da se to nama ne može desiti.

Jelena Đoković i mnoge druge poznate ličnosti šerovale su video uz molbu da pogledamo i da se osvestimo, odnosno da spoznamo pretnju i opasnost koja se krije iza nečeg toliko nevinog i čistog. Mi kao roditelji, iz najlepše namere i najveće ljubavi, često postavljamo fotografije najboljeg od nas – naše dece.

Jelena Đoković

Printscreen/Instagram

 

Međutim, jeste li znali da samo na osnovu jedne slike vaše bebe, a uz korišćenje napredne tehnologije i veštačke inteligencije, može da se dobije precizan izgled nje kao odrasle osobe? Lik vašeg deteta može biti iskorišćen za lažiranje pasoša, ličnih karata i drugih dokumenata. Takođe glas vašeg deteta može biti iskorišćen u cilju ucena, manipulisanja ili čistog igranja sa vašim mozgom.

Verovatno nikada niste razmišljali o tim stvarima, ali šta se dešava kada pružite dovoljno informacija o lokacijama na kojima se krećete, živite, u koju školu ili vrtić ide vaše dete, kada je kod bake, a kada vam je dom prazan? Postajete laki plen za internet prevare, lopove i druge napade.

U te napade spada i internet nasilje. Svi smo neminovno podelili sladak video našeg deteta dok se kupa, ili dok lepi facu na staklena vrata, a možda i neki smešni klip kako upada u blato, pada sa bicikle i se jednostavno umrllja čokoladom do neprepoznatljivosti. Nažalost, taj materijal je dostupan širokoj masi i može biti iskorišćen za mimove, smešne i podrugljive fotografije, bilo kad i bilo gde.

A kako internet sve pamti, samim tim postoji mogućnost da će kroz 15 godina od sada neko iskopati slatku sliku vaše buckaste bebe i upotrebiti kao način za vršnjačko ucenjivanje i nasilje.

Neosporivo je da smo svi pravili ove greške, ali vreme je da ih priznamo i spoznamo, da zaštitimo one koje volimo više od sebe i postaramo se da zaštitimo njihovu privatnost, dok oni ne odluče drugačije.

Prema videu, osam od 10 roditelja ne zna sve svoje pratioce, a čak i da ih poznajete, nikada niste sigurni na koje sve načine oni koji žele mogu da se dočepaju fotografija.

Zato pratimo hešteg #sharewithcare i čuvajmo ono što volimo najviše.

Komentari (0)
Loading