Tragična smrt koja je i dalje misterija: Prošlo je 47 godina od pogibije Silvane Armenulić, a ovaj detalj još izaziva jezu

Slobodanka Ćorić Vesti 10.10.2023 13:57 0

Jedna od misterija koju je za sobom ostavila Silvanina smrt je da su do trenutka kada su trebalo da budu u Beogradu bili tek na pola puta

Tragična smrt koja je i dalje misterija: Prošlo je 47 godina od pogibije Silvane Armenulić, a ovaj detalj još izaziva jezu

Printscreen/Instagram

Poznata pevačica Silvana Armenulić poginula je u strašnoj nesreći koja se dogodila na današnji dan, pre 41 godinu. Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, posebno zbog mnogih misterioznih okolnosti koje su je pratile. Poznata pevačica poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kod mesta Kolari, u 37. godini, a zajedno sa njom poginuli su njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograda, koji je upravljao automobilom.

Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, posebno zbog mnogih misterioznih okolnosti koje su je pratile. Prema rekonstrukciji udesa, na pravom putu, Ford Granada se kretao brzinom od oko 150 kilometara na čas, a zatim je iznenada krenuo da prelazi u levu, suprotnu traku, i došlo je do sudara. Vozač kamiona je iz daljine video farove kako brzo dolaze, ali je pomislio da će proći. Shvativši da će doći do sudara, počeo je da koči, ali je bilo kasno. Desna strana Forda udarila je u kamion tolikom snagom da je potpuno odbacila prednji desni točak, poluosovinu i prošla ispod njega.

U kanalu pored puta pronađena je polomljena violina, a jedna od misterija koju je za sobom ostavila Silvanina smrt je da su do trenutka kada su trebalo da budu u Beogradu bili tek na pola puta.

"Uvek mi je teško kada moram da pričam o njenoj smrti. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izveštaju, a kasnije su mi rekli da je možda ona bila za volanom. Sve te priče vezane za njenu smrt smatram javnim. Svake godišnjice Silvanine smrti odem na njen grob, a ponekad odem i bez formalnog razloga. Naša ćerka Gordana takođe uvek sama ide na majčin grob, ne voli da ide kada je gužva. Ne voli pričati o tome, što je razumljivo, jer je imala samo 12 godina kada je Silvana umrla. Postavio sam dva bela mermerna goluba na grob. Pamtim je kao osobu koja je bila bezgranično hrabra. Ništa se nije plašila. Volela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti.

Jednom u Nemačkoj, zalupila je vratima stana, a ključ je ostao unutra. Izašla je na sims širok oko 40 centimetara po kome je na visini od dvadesetak metara obišla kuću i kroz prozor kupatila ušla u stan. I kao supruga i prijateljica bila je nežna, pažljiva i velikodušna“, rekao je svojevremeno Silvanin suprug Radmilo Armenulić.

Silvanina i Mirjanina sestra Dina dobro je zapamtila poslednji pozdrav sa sestrama.

"Dan je počeo kao i obično, a Silvana i Mirjana su počele da se spremaju za put. Trebalo je da idem sa njima, ali sam ostala kod kuće da gledam film. Kada su krenule, Mirjana se vratila na vrh stepenica i poljubila me“, ispričala je Dina nakon nesreće i otkrila još jedan šokantan detalj:

"Nikada nisam pročitala obdukcioni izveštaj. Pročitala su ga moja braća koja su mi rekla da to ne radim. Mirjana je bila u šestom mesecu trudnoće kada je umrla.

Podsetimo, Silvna Armenulić rođena je kao Zilha Bajraktarević 18. maja 1939. godine u Doboju, a umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film "Gorki pirinač" posebno volela. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo, gde je počela da peva po kafanama, a njen lik i delo obeležili su čitavu muzičku epohu na Balkanu.

Silvana je bila jedna od najpopularnijih pevačica na ovim prostorima, a jedan od najvećih hitova koji ju je katapultirao u slavu bila je pesma „Šta če mi život“ Toma Zdravkovića, koju je pevala u TV seriji „Ljubav na seoski večin“, i istoimeni album u izdanju zagrebačkog "Jugotona" prodat je u tada neverovatnih 300.000 primeraka.

Godine 1961. udala se za proslavljenog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila ćerku Gordanu. Silvana i Radmilo su se venčali bez znanja roditelja, a tek pošto je ona zvanično postala njegova supruga, Radmilo je Silvanu upoznao sa njenim roditeljima, jer se plašio da mu oni neće odobriti ljubavnu vezu sa kafanskom pevačicom. Međutim, zamerili su mu samo što je krio vezu od njih i što ih nije pozvao na venčanje.

 


 

 

Komentari (0)
Loading